Téma Plus – Musí ještě ženy v armádách přesvědčovat okolí o svých schopnostech? (2024)

O ženách ve válce. Pořad připravili František Šedivý a Radim Štícha.

Hovoří historička Karolína Stegurová, politoložka Irena Kalhousová, novinářka Darja Stomateva, zdravotní sestra Martina Jurigová, historička Klára Andresová.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 5. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 54 min.).

Lit.: Šedivý, František – Šticha, Radim: Ženy ve válce. Nebyl v některých historických obdobích promarněn jejich potenciál a nedoceněno jejich odhodlání? In web ČRo Plus, 18. květen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ženy v armádě, ženy jako válečné zpravodajky, zdravotní sestry, humanitární pracovnice nebo vojenské historičky. Je to něco, nad čím se společnost stále pozastavuje, anebo ne? Aktivně jsou ženy součástí válek už několik staletí. Zájem žen vstupovat do válečných konfliktů se během historie vyvíjel a v současné době sledujeme jeho vzrůstající tendenci.

Například v České republice slouží v armádě podle údajů ministerstva obrany z roku 2023 celkem 14 procent žen. Tím se řadíme mezi země s největším zastoupením žen v uniformě.

Z historických pramenů není jednoduché doložit samotný počátek zapojování žen do války. Víme však, že ženy, které toužily vstoupit do armády a bojovat po boku mužů, neváhaly použít jakékoliv prostředky, aby se do ní dostaly. Třeba se převléknout i za muže. Tyto i další zajímavé případy uvádí historička Klára Andresová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)