Historie Plus – Století příběhů: Estébáci 1/3 (2024)

Jaké životní příběhy mají za sebou bývalí spolupracovníci StB? A jak se dnes ke spolupráci s tajnou policií před rokem 1989 staví? To je téma dalšího třídílného cyklu Století příběhů. Pohled na život pod vlivem Temné strany síly připravili Mikuláš Kroupa a Adam Drda.

Natočeno 2024. Premiéra 1. dílu 15. 6. 2024 (ČRo Plus, 17:33 h.), 2. dílu 22. 6. 2024 (ČRo Plus, 17:33 h.; 26 min.).

Obsah: 1. Je mi to opravdu líto – to od příslušníků StB takřka neuslyšíte (26 min.) – 2. Vyrostli v komunistických rodinách, sami ochotně sloužili režimu.

Lit.: Kroupa, Mikuláš: Je mi to opravdu líto – to od příslušníků StB takřka neuslyšíte. In web ČRo Plus, 15. červen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Je mi to opravdu líto, zklamal jsem sebe i své blízké…“ Taková slova byste obtížně hledali ve sbírce Paměť národa mezi vzpomínkami bývalých pracovníků Státní bezpečnosti (StB). Přitom takové prosté vyjádření lítosti dává naději ke změně k dobrému, říká bývalý hlavní psychiatr Armády ČR, přednosta psychiatrické kliniky v Plzni Jan Vevera.

Jaké životní příběhy mají za sebou „záporáci“ dějin? Co zažili? A jak se dnes ke svým životním etapám před rokem 1989 staví někdejších řídící důstojníci a tajní spolupracovníci StB?

Někdo za udávání bral peníze, jiný začal spolupracovat, protože ho vydírali, jiný z kariérních důvodů. Jsou ještě dnes bývalí „estébáci“ nebezpeční pro demokracii? Mají snad nějakou zvláštní charakterovou vlastnost, která by snad předurčovala, že v rozhodující chvíli dali přednost zločinnému režimu? A dnes – litují toho?

Na tyto otázky se snaží odpovědět Adam Drda a Mikuláš Kroupa, autoři třídílné série z nového rozhlasového cyklu Století příběhů – speciálu Paměti národa a Českého rozhlasu Plus. (…)

Lit.: Kroupa, Mikuláš: Vyrostli v komunistických rodinách, sami ochotně sloužili režimu. Jsou dosud nebezpeční pro demokracii? In web ČRo Plus, 22. červen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Druhý díl nepravidelného cyklu Století příběhů věnují Adam Drda a Mikuláš Kroupa ideovým spolupracovníkům komunistických tajných služeb, důstojníkům Státní bezpečnosti (StB) a členům tzv. nomenklatury.

Zaměřili se – kromě jiných – i na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který se už víc než deset let soudí – a tvrdí, že ho úřady neoprávněně registrovaly jako agenta StB.

Prohrál u civilních soudů a letos v únoru zamítl jeho stížnost i slovenský ústavní soud. Autoři se ptají: Jsou lidé, kteří ochotně sloužili komunistickému režimu, stále nebezpeční pro demokracii? (….)

Podcast Století příběhů se dotýká i důležitých postav současného politického života. Prezident Petr Pavel byl před listopadem 1989 nejen vojákem z povolání, ale také členem a funkcionářem KSČ, také se připravoval na dráhu vojenského rozvědčíka.

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Babiš byl rovněž za tzv. normalizace straník, podle archivní dokumentace spolupracoval několik let s StB, a to pod krycím jménem Bureš.

Oba vyrostli v prorežimních komunistických rodinách a usilovali o kariéru, ve které nedělali jen nějaké formální ústupky, ale patřili k lidem, kteří komunistický režim tvořili, byť každý v jiné oblasti. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)