Bruselské chlebíčky – Už žádní „bukanýři“ v EU (2024)

Připravil Filip Nerad.

Hovoří Jiří Přibáň.

Natočeno 2024. Premiéra 1. 7. 2024 (ČRo Plus, 14:33 h.; 34 min.).

Lit.: and – Nerad, Filip: Už žádní bukanýři. Vztahy Británie s EU budou po volbách lepší, předpovídá Přibáň. In web ČRo 1 Radiožurnál, 1. červenec 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Spojené království čekají tento týden parlamentní volby a po nich nejspíš velké politické zemětřesení. Po 14 letech skončí podle průzkumů vláda konzervativců, kteří Británii vyvedli z EU, a u moci je vystřídají opoziční labouristé. Brexit a vztahy s Unií v těchto volbách už nejsou tématem. „Současně to téma ale prostoupilo do všech politických a společenských problémů země, které jsou nemalé,“ upozorňuje čerstvý ústavní soudce a profesor Cardiffské univerzity Jiří Přibáň.

Podle posledních předvolebních průzkumů hrozí dosud vládnoucím konzervativcům velký volební debakl – možná největší za poslední více než století. Opoziční labouristé si v nich stále udržují náskok kolem 20 procentních bodů, který by jim mohl vynést přes 400 křesel. Konzervativci se podle některých průzkumů naopak mohou v Dolní sněmovně propadnout až na třetí místo a přijít i o status hlavní opozice.

Podle Jiřího Přibáně je to důsledek toho, že Británii prochází celospolečenskou krizí a nikdo není se současnou konzervativní vládou spokojený. Voliči tak budou především hlasovat proti ní. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)