95 let ostravského rozhlasu (2024)

Připravil František Tichý.

Připravila Ostrava v roce 2024. Premiéra 1. 7. 2024 (ČRo Ostrava).

Lit.: Tichý, František: Před 95 lety začalo pravidelné vysílání ostravského rozhlasu. In web ČRo Ostrava,1. červenec 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pravidelné vysílání Českého rozhlasu Ostrava začalo 1. července 1929, tehdy ještě pod názvem Radiojournal Moravská Ostrava. Od tohoto dne ušel ostravský rozhlas kus cesty.

Jedna z nejstarších regionálních stanic Českého rozhlasu vznikla 1. března 1929, kdy byla v Moravské Ostravě založená pobočka tehdejšího Radiojournalu. Pokusné vysílání začalo 25. května a od 1. července pak začalo vysílání pravidelné. Signál šířil vysílač ve Svinově.

Úplné začátky ostravského rozhlasu už jsou ale z velké části jenom v archivech včetně první vysílací budovy. Byla to hasičská zbrojnice na Smetanově náměstí. Jedna z nejstarších dochovaných nahrávek je z října roku 1945, po obnově válkou poničené vysílací techniky. Můžete ji slyšet v našem seriálu o vysílačích.

Vlastní vysílání v jeho začátcích představovalo tři hodiny, další program se přebíral z Prahy a Brna. Vše se vysílalo živě, natáčení tehdy ještě neexistovalo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)