Interview Plus – Věra Jourová (2024)

Věra Jourová, dosluhující eurokomisařka. Maďarský premiér Viktor Orbán sklidil za své setkání s Vladimirem Putinem v Moskvě kritiku od mnoha evropských představitelů. Výjimkou je Slovák Robert Fico, který by se prý rád připojil, kdyby zdraví dovolilo. Rozklíží Maďarsko evropskou jednotu vůči Moskvě? Získává Putin spojence v parlamentní frakci Patriotů, kterou spoluzakládá také hnutí ANO? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2024. Premiéra 8. 7. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Bumba, Jan – fos: V Kremlu se Orbánův příjezd slavil. Je to důkaz, že jako Unie netáhneme za jeden provaz, varuje Jourová. In web ČRo Plus, 8. červenec 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Maďarský premiér Viktor Orbán sklidil za setkání s Vladimirem Putinem v Moskvě kritiku od mnoha evropských představitelů. Rozklíží Maďarsko evropskou jednotu vůči Moskvě? „Je to hmatatelný důkaz, že netáhneme za jeden provaz. Země, která dělá tyto sólo akce poškozuje celek,“ domnívá se v Interview Plus dosluhující eurokomisařka Věra Jourová. (…)

Šéf unijní diplomacie Josep Borell podobně jako další evropští politici uvedl, že pro jednání s Putinem neměl Orbán žádný unijní mandát. „Řada evropských lídrů vyjádřila znepokojení nad touto iniciativou pana Orbána. Všimněme si, že to nikomu neřekl dopředu,“ upozorňuje eurokomisařka Jourová.

O cestě se dozvěděl pouze generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, a to pár dní před návštěvou Ukrajiny. „Myslím si, že se mezi spojenci a partnery nemá hrát na překvapení,“ podotýká politička. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)