Vít Slíva a jeho nová sbírka Kyblík (2024)

Anna Mrázková. Reportáž o básníku Vítu Slívovi a jeho nové sbírce Kyblík. Dramaturgie Alena Blažejovská.

V ukázkách účinkují Michal Bumbálek, Lukáš Rieger, Zoja Mikotová a David Piskač. Hudební doprovod Dada Klementová.

Nastudovalo Brno v roce 2024. Premiéra 6. 7. 2024 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 17 min.).

Lit.: Mrázková, Anna – Blažejovská, Alena: Básník Vít Slíva shrnul své verše do Kyblíku. Existuje podle něj něco, co do poezie nepatří? In web ČRo Brno, 8. červenec 2024 (článek). – Cit.: Nakladatelství Větrné mlýny vydalo vesměs krátké, dosud nedoceněné básně Víta Slívy. Sbírka Kyblík obsahuje verše z let 2005-2020. Od jednoveršových až k poslední básni dlouhé přes třicet veršů.

S básníkem Vítem Slívou (nar. 1951) bylo natočeno mnoho rozhovorů, jeden vyšel dokonce v knižní podobě. Připravil ho Jiří Trávníček pod názvem Všelijak poplantane (2022). Osobnost a poezie Víta Slívy ale přináší tolik témat a otázek, že pro pořad Zelný rynk vznikla další, nová nahrávka Anny Mrázkové. Vít Slíva v ní popisuje vznik nově vydané sbírky Kyblík, svůj vztah k  mladé básnické generaci a také spolupráci s edicí Mlat. (…)

Rozhovor s Vítem Slívou byl natočen koncem května, po jeho autorském čtení v brněnské Rezidenci Café Kaprál a po večeru, který byl básníkovi věnován v rámci projektu Básníci v Káznici. Z tohoto večera byly použity ukázky básní načtené Michalem Bumbálkem, Lukášem Riegerem, Zojou Mikotovou a Davidem Piskačem za hudebního doprovodu Dady Klementové. V jejich podání si můžete poslechnout ukázky ze sbírky Kyblík, ale i dříve vydané básně.

V návaznosti na rozhovor s Annou Mrázkovou pak Vít Slíva sám natočil autorské čtení své básně Tramvají Brnem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)