Hovory Plus – Michal Čáp (2024)

Michal Čáp je odborník na robotiku, umělou inteligenci a dopravu. Specializujeme se na vývoj automatizovaných provozů nákladních aut na vnitřních komunikacích, tedy mimo veřejnou dopravu, uvnitř podnikových areálů. „Myslím, že technologie autonomních aut je silná a má potenciál, který může zvýšit produktivitu, bohatství a blahobyt. Je otázka, jestli to ale nepovede ke koncentraci bohatství, pokud tu sílu nebudeme schopni usměrnit. Politici musí zařídit, aby se bohatství distribuovalo spravedlivě,“ myslí si. Vnímá budoucí vývoj umělé inteligence technooptimisticky? Co je největší výzva v souvislosti s širokým využitím AI? Moderuje Petr Vizina.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 7. 2024 (ČRo Plus, 22:05 h.).

Lit.: lup – Vizina, Petr: Váš čas na sítích se přímo překlápí do dolarů, ale jejich vlastníků, tvrdí expert na robotiku Čáp. In web ČRo Plus, 23. červenec 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Odborník na robotiku a umělou inteligenci Michal Čáp žije ve Spojených státech, kde vyvíjí vnitřní autonomní systémy na vykládku a nakládku zboží. „Tato aplikace umělé inteligence je pozitivní, ale určitě mám obavy z jiných, hlavně v oblasti manipulací na sociálních sítích, které jsou používané k ovlivňování lidí,“ říká.

„Například TikTok, Facebook a Instagram optimalizují obsah podle času, který strávíte koukáním do displeje. Je to metrika, která se automaticky snaží optimalizovat obsah, který vám nabízí, teď dokonce i v reálném čase,“ vysvětluje.

Když to Čáp překládá do „běžné řeči“, říká, že umělá inteligence vlastně dokáže kontrolovat to, co vám sítě ukazují a co zvyšuje vaši pozornost a tedy další čas strávený na sítích. „Stejné technologie jdou použít ale i k jiným cílům – klidně to může být psychologická válka, demoralizace protivníka apod.,“ varuje.

Čáp si vlastně ani nedokáže představit, jak se tomu můžeme bránit. „Na to vlastně nemám odpověď, což mě samotného děsí.“

„Určitě bychom ale měli rozumět, že na druhé straně toho Facebooku apod. je extrémně sofistikovaný algoritmus, agent, který má ale jiné zájmy než člověk na té druhé straně, tedy u mobilu.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)