Téma Plus – Kněz a vědec Alois Musil, přítel Arabů (2024)

Zanechal za sebou ohromné dílo – přesto je skoro neznámý. Cestovatel a orientalista Alois Musil. Více prozradí Jaromír Marek.

Natočeno 2024. Premiéra 10. 8. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 54 min.).

Lit.: Marek, Jaromír: Kněz a vědec Alois Musil, přítel Arabů. In web ČRo Plus, 10. srpen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tak mimořádně rozsáhlé, stejně tak jako významné, dílo po sobě zanechalo jen málo českých spisovatelů a vědců. Alois Musil patří mezi ně. Přesto však je jeho jméno veřejnosti stále skoro neznámé. Rodák z moravského Rychtářova byl cestovatelem, etnografem, kartografem, orientalistou a také katolickým knězem.

Byl přezdíván moravským Lawrencem z Arábie nebo českým Karlem Mayem. Jeho život jakoby se odehrál v některém z dobrodružných románů, které sám psal.

Byl přítelem rakouského císařského dvora i Tomáše Garrigua Masaryka. Mezi Araby byl znám jako Músa ar Rueili či Músá šajch Číkí. Cesta nadaného chlapce ze spíše chudého selského rodu začala v Rychtářově nedaleko Vyškova.

Kněžskou dráhu započal z ryze pragmatických důvodů. Od dětství ho lákal Orient a tak se po gymnaziálních studiích vydal studovat do Jeruzaléma a do Bejrútu. Na přelomu 19. a 20. století navštívil opakovaně Blízký východ, kam se vydával na své geografické a etnografické výzkumy a studijní cesty. (…)

Rozhlasový dokument z cyklu Téma plus přibližuje osobnost Aloise Musila alespoň v základních obrysech. Pořad se natáčel v Praze, Rychtářově, Tel Avivu a Jeruzalémě.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)