Příběhy 20. století – Michal Legdan (2015)

Michal Legdan. Ministerstvo obrany mu před lety udělilo podle zákona status odbojáře. Ústav pro studium totalitních režimů ústy své rady rozhodnutí ministerstva zpochybnil. Někteří novináři jeho příběh přirovnávají k Mašínům. Prý ještě vyostřeněji klade otázku, jaké prostředky v boji proti komunistickému režimu byly ospravedlnitelné?! Zaslouží si tento šestasedmdesátiletý muž podle zákona ocenění odbojář nebo ne? Posuďte sami. Mikuláš Kroupa o něm připravil následující dokument.

Natočeno 2015. Premiéra 18. 10. 2015 (ČRo Plus, 20:05 h.; 49 min.). Repríza 25. 8. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.).

Lit.: Kroupa, Mikuláš: Zpochybňovaný odbojář Michal Legdan nikoho nezavraždil a nekradl. Šířil letáky a plánoval převrat. In web ČRo Plus, 18. říjen 2015 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Michal Legdan – podle některých zasloužilý držitel statusu třetího odboje, podle jiných spolupachatel vraždy a loupeže. Člověk, který mezi historiky i mezi veřejností vzbuzuje podobné vášně jako bratři Mašínové. Jeho příběh zpracoval Mikuláš Kroupa.

O nikom se v médiích, na ministerstvu obrany a v ÚSTR nediskutovalo tolik jako o Michalu Legdanovi. Někteří jeho případ přirovnávají k Mašínům. Prý jeho příběh ještě vyostřeněji klade otázku, jaké prostředky v boji proti komunistickému režimu byly ospravedlnitelné. Zaslouží si tento 76letý senior podle zákona o třetím odboji status odbojáře, nebo ne?

Co víme: Michal Legdan, když mu bylo zhruba 20 let, se na přelomu 50. a 60. let minulého století rozhodl proti komunistickému zločineckému režimu něco podniknout. Stal se členem odbojové skupiny Mstitelé Milady Horákové (MMH). Sbíral a šířil letáky. Ukrýval a po té předal veliteli skupiny náboje do pistole. Připravoval se s odbojovou skupinou na protikomunistický převrat. Nedopustil se žádného „zvlášť zavrženíhodného činu“, který by bránil udělení statusu podle zmíněného zákona. Nekradl a nevraždil. Když se dozvěděl, že jeho přátelé ze skupiny vyloupili Jednotu kdesi u Hukvald, kde vzali cigarety a alkohol, Legdan je na místo dovezl na motorce, řekl jim: „V tomhle s vámi nejedu!“ Od té chvíle ho Vaněk a bratři Kašpárkové na akce nebrali. Členem skupiny zůstával. Získal do skupiny další dva společníky.

Soud ho v roce 1962 poslal na 10 let vězení kromě jiného za podvracení republiky a sabotáž. Odseděl si 6 let. To jsou důvody, proč si status odbojáře zasloužil. Ministerstvo mu jej v letošním roce udělilo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)