Téma Plus – Dovolená okořeněná válkou? Jak vnímali cizinci v Československu a Češi v cizině srpnové události roku 1968 (2024)

Připravila Naďa Reviláková. Použité texty Alan Lévy (Pražské Peřeje), Heinrich Böll (Tank mířil na Kafku). Dramaturg David Hertl. Zvuk Iva Možná.

Hovoří britská teatroložka Barbara Day, Jana Kameníková a další. Ukázky čtou Libor Vacek a František Šedivý.

Natočeno 2024. Premiéra 24. 8. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 54 min.).

Lit.: Reviláková, Naďa: Dovolená okořeněná válkou? Jak vnímali cizinci v Československu a Češi v cizině srpnové události roku 1968. In web ČRo Plus, 24. srpen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Přepadení Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 nezasáhlo jen jeho obyvatele, ale i tisíce návštěvníků z ciziny. Neméně bylo i Čechů v zahraničí, kteří využívali politické uvolnění třeba k odpočinku u moře v Jugoslávii. Netradiční pohled na srpnovou okupaci nabídne pořad Téma Plus.

Být v nesprávnou dobu na nesprávném místě může mít nejrůznější podoby. Jistě si každý představí své. Třeba taková dovolená. Co všechno se může stát? Například v zemi, kam si vyrazíte, vypukne válka. To by jistě nikdo z nás nechtěl zažít, ale i takové věci se dějí.

V době, kdy hranice Československa v noci z 20. na 21. srpna 1968 překročily armády států Varšavské smlouvy, pobývalo v zemi, kde vrcholilo pražské jaro, množství cizinců. A to nejen ze spřátelených socialistických zemí, ale i z těch západních. Jaké bylo jejich zděšení, když jim kolem oken hotelů na Václavském náměstí projížděly tanky?

S vojáky v patách

„Jednoho srpnového večera jsem dorazil na pozvání Československého svazu spisovatelů do Prahy,“ vzpomínal například německý spisovatel Heinrich Böll, pozdější nositel Nobelovy ceny za literaturu.

„Na telegrafické pozvánce mimo jiné stálo: „Naším záměrem je, abyste se na místě přesvědčil o důstojném průběhu našeho obrodného procesu a po návratu informoval veřejnost své země. Ve zpětném pohledu teď text tohoto pozvání působí jako strašlivá ironie,“ popsal.

Ironií bylo už samo datum, kdy Heinrich Böll s manželkou a synem do Prahy přijeli. Ve večerních hodinách 20. srpna 1968.

„Už první noc nás vzbudilo burácení těžkých letadel, letících velmi nízko. V sedm hodin ráno přišel do hotelu jeden přítel, zaklepal na naše dveře a zvenku zavolal: Jsme obsazeni. Krátce nato jsme na Václavském náměstí zaslechli první výstřely, ihned jsme tam vyrazili a spatřili sovětské tanky – tu demonstraci absurdní hlouposti, a bezpočet lidí, mládež i dospělé.“ (…)

Jaké byly postřehy cizinců, které zastihly srpnové události roku 1968 v Československu, a jak se naopak o okupaci své země dozvídali Češi v zahraničí? O tom uslyšíte v pořadu Téma Plus, kde zazní vzpomínky Češky Jany Kameníkové, Britky Barbary Day a také pamětníků srpnových událostí z webu Paměti národa. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)