Portréty – Václav Hlavatý (2013)

Patrně nejvýznamnějším českým vědcem, který odešel do exilu, byl matematik Václav Hlavatý. Jeho příběhu jsou věnovány Portréty, které připravil David Hertl. Hovoří historik Pavel Hlavatý.

Natočeno 2013. Repríza 26. 8. 2024 (ČRo Plus, 21:10 h.; 49 min.) v cyklu Dokument Plus.

Lit.: Hlavatý, Pavel – Hertl, David: Matematika Hlavatého uznával i sám Einstein. In web ČRo Plus, 26. srpen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V roce 1953 Albert Einstein v jednom z rozhovorů pro tisk řekl, že pokud vůbec někdo vypočítá jeho rovnice sjednoceného fyzikálního pole, bude to profesor Václav Hlavatý.

Světově proslulý matematik, milovník hudby, několikatýdenní poslanec a významná postava československého exilu, tím vším byl lounský rodák Václav Hlavatý.

Jeden z nejproslulejších českých matematiků se narodil 27. ledna 1894 v Lounech. Po dokončení studií působil na několika středních školách, pak se stále víc věnoval matematice.

Publikoval odborné práce a od konce 20. let přednášel i v zahraničí, mimo jiné také na pozvání Alberta Einsteina. V roce 1946 byl jen pět týdnů poslancem za národně socialistickou stranu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)