Hovory Plus – Tomáš Studeník (2024)

Jak přežít úspěchy druhých a proč se radovat i z neúspěchu, to vysvětlí dnešní host Hovorů Tomáš Studeník. Městský hacker a spoluautor knihy Umění neúspěchu. Moderuje Naděžda Hávová.

Natočeno 2024. Premiéra 26. 8. 2024 (ČRo Plus, 22:05 h.; 23 min.).

Lit.: Hávová, Naděžda – lup: Za chyby bychom neměli trestat, ale naopak je oslavovat, tvrdí radikální inovátor Studeník. In web ČRo Plus,  26. srpen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Městský hacker, radikální inovátor a spoluautor knihy Umění neúspěchu Tomáš Studeník tvrdí, že chybami se člověk učí. „A je vlastně smutné, že už naše děti nutíme nedělat chyby. Dokonce je za to trestáme, přitom bychom je měli v tu chvíli oslavovat a opěvovat,“ říká. V pořadu Hovory dodává, že právě chyby jsou okamžiky, které by nám měly napovědět, jakým směrem jít dál.

„Když je má dcera nešťastná, protože nedostala ve škole jedničku, tak jí naopak říkám, že je úžasné, když dostane dvojku trojku. Před nedávnem dostala snad první čtyřku na základní škole a v tu chvíli jsme šli do cukrárny, respektive měla krásný večer,“ popisuje.

Na tomto příkladu je podle Studeníka vidět, jak naše společnost vyvíjí tlak na výkon už od dětství.

„A je chybou každého z nás, kdo odměňujeme za dobré známky, neodměňovat i za chyby, ze kterých si ale naše ratolest musí odnést i nějaké to poučení.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)