Hosté Apetýtu – Lukáš Verner a Jaroslav Svoboda (2024)

Rozhovor připravil Jannis Moras.

Hovoří sklářští mistři Lukáš Verner a Jaroslav Svoboda.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 6. 9. 2024 (ČRo Brno, 28 min.) v rámci pořadu Apetýt.

Lit.: Moras, Jannis: Kuličky do brněnského orloje vznikají spoluprací dvou generací sklářů z Karlova. In web ČRo Brno, 6. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Sklářští mistři Jaroslav Svoboda a Lukáš Verner od roku 2010 vyrábějí kuličky do brněnského orloje, ale nikdy jej zevnitř neviděli. Brněnský rozhlas jim domluvil exkurzi v útrobách časostroje. Oni na oplátku přijali pozvání k rozhovoru.

Sklářská legenda Jaroslav Svoboda, který je ve svých 86 letech stále plný energie a jehož díla jsou v vidění v galeriích napříč světem. Spolu s ním zástupce nové sklářské generace – huťmistr Lukáš Verner. Muž, který si se sklem hraje, vymýšlí nové postupy a technologie.

Jak u nich vznikají kuličky pro brněnský časostroj včetně těch, které připomněly 100 let rozhlasového vysílání na Moravě? Jakými netradičními způsoby lze sklo využít? A jak se mezigeneračně předává sklárna? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)