Jak se dějiny vepsaly do osudu rozhlasového tvůrce Antonína Přidala? (2024)

Poslechněte si, jak se dějiny vepsaly do osudu rozhlasového tvůrce Antonína Přidala. Vypráví jeho manželka Dagmar Přidalová. Připravila Alena Blažejovská.

Připravilo Brno. Natočeno 1. 8. 2024. Premiéra 7. 9. 2024 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 37 min.).

Lit.: Blažejovská, Alena: Jak se dějiny vepsaly do osudu rozhlasového tvůrce Antonína Přidala? Vypráví jeho manželka Dagmar. In web ČRo Brno, 9. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dagmar Přidalová se s budoucím manželem Antonínem Přidalem seznámila v roce 1960 v brněnském rozhlase, kam přišla z filozofické fakulty na stáž do literární redakce. Přidal byl podle ní tehdy rozevlátý mladík, benjamínek redakce, kterého vídala každý den

Setkala se s ním pak opět v roce 1963 na koncertě Orchestru Bohuslava Martinů v Besedním domě. O přestávce se dali do řeči mimo jiné o ročníkové práci paní Dagmar o Josefu Kainarovi. Právě ta budoucí manžele svedla dohromady.

Přidalová vzpomíná na to, jak se její muž dostal do rozhlasu – bylo to nejprve na záskok za redaktorku Irenu Večeřovou, která odcházela na mateřskou dovolenou. V roce 1959 měl právě po vojně, a tak nastoupil jako elév. Zůstat pak mohl proto, že se Jan Skácel rozhodl odejít na tvůrčí dovolenou – a tak se Přidalovi otevřel prostor pro trvalou práci v brněnském rozhlase. V budově na Beethovenově 4, ve čtvrtém patře, manželé dokonce krátce bydleli. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)