Osobnost Plus – Tomáš Grim (2024)

Tomáš Grim, fotograf, publicista, cestovatel a ornitolog. Pozoroval už přes 4 500 ptačích druhů, což je český národní rekord a získal několik prvních míst v našich i mezinárodních birdwatcherských žebříčcích. Procestoval skoro 90 zemí světa, na cestách strávil 7 let života a patří k hojně citovaným světovým vědcům. Moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2024. Premiéra 13. 9. 2024 (ČRo Plus, 10:34 h.; 26 min.).

Lit.: Rozsypal, Michael – epo: Českým národním ptákem by měla být kukačka. Představuje nepřejícnost a pokrytectví, říká ornitolog. In web ČRo Plus, 13. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tomáš Grim patří k předním českým ornitologům. Pozoroval přes 4500 ptačích druhů, což je národní rekord, a procestoval více než 90 zemí světa. Vedle ornitologie se věnuje i fotografování divoké přírody. „Nemohu být hrdý na své konkrétní snímky, protože jde spíše o náhodu. Když se mi něco povede děkuji právě shodě okolností,“ říká Grim pro Český rozhlas Plus. A dodává, že svět ptáků je „pestrost, rozmanitost a diverzita“.

Česká vláda by chtěla společně s Českou ornitologickou společností vybrat národního ptáka. „Navrhuji, aby to byla kukačka. Objevuje se často v lidové slovesnosti a zároveň mi její povaha sedí k Čechům,“ soudí Tomáš Grim.

Kukačka podle něj představuje podloudnost. Čechy hodnotí Grim totiž spíše jako nepřející a pokrytecké. A to pasuje i na tohoto ptáka.

Kukačka také tráví více než 80 procent času mimo Českou republiku, což by podle Grima mohlo české občany motivovat více cestovat a zbavit se té nepřejícnosti. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)