Interview Plus – Miroslav Trnka (2024)

Profesor Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny. Vlna extrémních srážek ještě neodezněla. Je už teď možné zhodnotit, jaké množství vody dokázala krajina v postižených oblastech zadržet? Kde se voda vsakovala do půdy a kudy protekla do řek a potoků? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2024. Premiéra 16. 9. 2024 (ČRo Plus, 11:34 h.; 25 min.).

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Bumba, Jan: Bioklimatolog: Jeseníku uškodilo, že místní lesy poničil kůrovec. Půdě bude trvat, než nasaje vodu. In web ČRo Plus, 16. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Silné deště a následné záplavy vyvolaly vzpomínky na podobné události z minulých let. I mnozí starostové z postižených obcí srovnávali rozsah škod s tím, jak to vypadalo v letech 1997 nebo 2002, jinde mohli využít protipovodňových opatření vybudovaných na základě zkušeností z předchozích kalamit. „Každá povodeň je specifická, ale zejména na severu Moravy se blížila a v řadě profilů překročila to, co zažili v roce 1997,“ srovnává Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny.

Specifikem letošních povodní je podle Trnky velikost zasaženého území. V roce 1997 postihly především povodí Moravy a Odry, o pět let později pak zejména jižní a střední Čechy. Letos k tomu přibyly i východní část Čech v povodí Labe. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)