Mozaika – Petra Hůlová a její Kolonie Umami (2024)

Nebaví mě dělat omalovánku něčeho, co jsem už dělala dřív, protože tam pak pro mě chybí důležitá kvalita toho, že objevuji něco nového, říká v rozhovoru Petra Hůlová. Připravila Šárka Švábová.

Natočeno 2024. Premiéra 17. 9. 2024 (ČRo 3 Vltava, 5 min.).

Lit.: Švábová, Šárka: Společenskokritická i mysteriózní Petra Hůlová. Vltava vysílá rozhlasovou hru Kolonie Umami. In web ČRo 3 Vltava, 17. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dříve se jí říkalo masová chuť. Lze ji najít mimo jiné ve fermentované zelenině. Po sladkosti, kyselosti, hořkosti a slanosti je umami, doslova přeložené jako „chutné“ nebo „lahodné“, pátou definovanou chutí. Spisovatelka Petra Hůlová kolem tohoto motivu vystavěla rozhlasovou hru Kolonie Umami. V režii Johany Ožvold s Pavlou Beretovou v hlavní roli Věry ji premiérově uvedeme dnes večer.

„Pro mě bylo hodně důležité, když jsem psala postavu Věry, aby nedovolila člověku nějak si ji zařadit. Člověk má tendenci vždycky hledat škatulku, do které tu postavu dá a v které se zorientuje. A ten text nějakým způsobem (aspoň pro mě) proti tomu jde. Nenechá vás udělat si snadnou představu o té postavě,“ naznačuje Petra Hůlová a Johana Ožvold upřesňuje: „… to není jenom feministický text, není to levičácké nebo ekologické – ono je to tak nějak trochu všechno. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)