Mozaika Speciál – Josef Škvorecký 100 let (2024)

Pořad věnovaný  100. výročí narození Josefa Škvoreckého.

Natočeno 2024. Premiéra 27. 9. 2024 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.).

Lit.: Vičíková Fleyberková, Klára: Tanec se slovy v rytmu jazzu. Oslavte s Vltavou 100 let Josefa Škvoreckého. In web ČRo 3 Vltava, 23. září 2024 (článek) – Cit.: Málokterý autor stojí tak pevně rozkročený mezi popularitou a intelektualismem. Josef Škvorecký nejen svými detektivkami zasáhl několik početných generací všech profesí i zaměření. Sto let od narození teď jeho osobitý svět připomínáme na Vltavě. (…)

Dva jeho světadíly tvořily Česko a Kanada, kde spolu se svou ženou Zdenou Salivarovou založil exilové nakladatelství ’68 Publishers. Oba dva ovšem nejen záslužně vydávali, ale také podobně záslužně sami psali. Z rozsáhlého díla Škvoreckého připomeneme sedmero povídek z rozhlasového archivu. V týdnu od 23. září poslouchejte Píseň zapomenutých let, Dokud nás smrt nerozloučí, Eine kleine jazzmusik nebo třeba Krpatovo blues.

Vltava ovšem připravila také premiérovou četbu. Rozsáhlý román Mirákl s podtitulem Politická detektivka pojednává o zázracích a víře, o politice a ideologii. Lukáš Hlavica ho začne číst přesně v den výročí.

Na osobnost, dílo i odkaz Josefa Škvoreckého ale nahlédneme i ve speciálních publicistických pořadech. V Akcentu se budeme ptát, nakolik je stále aktuální a jak je vnímáno ve světě. Na ráno 27. září pak připravujeme speciální vydání Mozaiky s archivními i novými rozhovory a do Vizitky přijal pozvání Michael Špirit z Ústavu české literatury a literární vědy FF UK, který se textům Josefa Škvoreckého soustavně věnuje už dlouhá léta. K oslavám se následně připojí i Víkendová příloha.

Protože je Škvorecký známý svou neutuchající láskou k jazzu, premiéra se chystá taky v Jazzovém podvečeru, který se zaměří právě na autorovy texty s hudební tamatikou. Pojďme si tedy na počest Josefa Škvoreckého tak trochu zajazzovat! Jistě by ho to potěšilo…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)