Hergot! – Jakub König (2024)

Jaký trest čekal Jakuba poté, co se v dětství pokoušel vyvolávat duchy? Může člověk vykřičet svůj pocit opuštěnosti? A jaké to bylo psát hudbu pro film Zápisník alkoholičky? Rozhovor připravili Petr Wagner a Klára Staňková.

Natočeno 2024. Premiéra 23. 9. 2024 (ČRo Rádio Wave, 54 min.).

Lit.: Staňková, Klára – Wagner, Petr: Jsme součástí Světla. O umění, rodině a holotropním dýchání s hudebníkem Jakubem Königem. In web ČRo Radio Wave, 23. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jakub König, známý na tuzemské hudební scéně pod jménem Kittchen nebo jako vedoucí skupiny Zvíře jménem podzim, není zdaleka jen hudebníkem a textařem. Další rovinou jeho vyjádření je mimo jiné malba a komiks, před nedávnem vyšel jeho postapokalyptický román Vřeteno.

V Hergot!u se Jakub kromě přístupu k umělecké tvorbě podělil také o své zkušenosti z ranku spirituality. Kromě toho, co nazývá „babičkovským katolickým základem,“ se kterým se vyrovnával později mimo jiné skrze oblíbený strip s Anjelem, byla branou ke spiritualitě sólová hudební tvorba. K té se postupným osaháváním terénu dostal po rozpadu své kapely Obří broskev, se kterou nahrával a vystupoval sedmnáct let.

„Lidi začali přicházet na koncerty si nejen užít večírek, ale zakusit něco jiného, dneska už bych řekl i duchovního,“ vzpomíná Jakub na začátky svého alter-ega Kittchena. Vedle hudebních dobrodružství byla pro Jakuba průlomová zkušenost s holotropním dýcháním a role otce. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)