Když nemůžu psát, tak nežiju (2024)

Osobnosti a události ve zvukových vzpomínkách. Jak Josef Škvorecký prožíval 60. léta v Československu a jak později vypadal jeho pobyt v Kanadě? Připravila Naďa Reviláková.

Natočeno 2024. Premiéra 20. 9. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Reviláková, Naďa: „Když nemůžu psát, tak nežiju.“ Josef Škvorecký si zvolil život v Kanadě, svět otevřel mnoha autorům. In web ČRo Plus, 20. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Já jsem spisovatel, a když nemůžu psát, tak vlastně nežiju,“ prohlásil Josef Škvorecký a zůstal po roce 1969 v Kanadě. Díky němu mohly psát desítky dalších zakázaných československých literátů. Sám patřil k našim nejoblíbenějším spisovatelům a nezměnilo se to ani po emigraci. Ačkoliv komunistický režim by jej nejraději vymazal nejen z čítanek, jak připomíná pořad Archiv Plus.

Už svým prvním románem Zbabělci, který vyšel v roce 1958 a popisoval květnovou revoluci očima mladého zamilovaného milovníka jazzu, popudil Škvorecký komunistický režim.

Tehdy ještě dostal druhou šanci, nebo za ni spíš vděčil uvolněnějším 60. letům. Svou emigrací do Kanady v roce 1969 si to však s režimem rozházel už definitivně. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)