Seriál Radiožurnálu – Hrdinové velké vody 1/5 (2024)

Připravili Martin Knitl (1), Ľubomír Smatana (2) a další.

Natočeno 2024. Premiéra 23. – 27. 9. 2024 (ČRo 1 Radiožurnál, 8:50 h.) v cyklu Seriál Radiožurnálu.

Obsah: 1. díl: Škody v miliardách a pomáhající olympionici. Opava je jedním ze symbolů zkázy letošních povodní (2. díl: „Sám člověk nic nezmůže. Je třeba, aby lidi spolupracovali.“ Jak se s následky povodní vypořádávají obyvatelé Krnova? (

Lit.: agf: Hrdinové velké vody. Poslechněte si příběhy lidí zasažených povodněmi i těch, kteří pomáhají. In web ČRo 1 Radiožurnál, 24. září 2024 (anotace + nahrávky k poslechu). – Cit.: Dobrovolníci, hasiči, záchranáři. Celý týden se v seriálu vracíme k příběhům letošních povodní a lidí, kteří kvůli nim přišli o svůj majetek, a těch, kteří jim pomáhají. (…)

Lit.: krt – Knitl, Martin: Škody v miliardách a pomáhající olympionici. Opava je jedním ze symbolů zkázy letošních povodní. In web ČRo 1 Radiožurnál, 23. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Velký benefiční koncert pro severní Moravu a Moravskoslezský kraj připravuje už na sobotu ČRo ve spolupráci s Národním divadlem. V pražské Státní opeře vystoupí třeba Bára Basiková, Ondřej Ruml nebo Kateřina Marie Tichá. Výtěžek dostanou domovy seniorů, které zasáhly povodně. Zároveň je to také poděkování všem, kteří jakkoli pomáhali a pomáhají buď finančně nebo přímo v oblastech zasažených velkou vodou. V prvním díle seriálu se vydáváme do Opavy.

„Přišel jsem sem dobrovolně. Já jsem byl ještě asi o 300 metrů dál v baráku pomoct kamarádovi, který měl zrovna rok zkolaudovaný dům. Prostě hrůza.“ Tady venku je spousta lidí špinavých, zablácených. Bahno až v prvních patrech zdevastovaných domů – výška hladiny byla 2 metry 70, je to vidět na fasádách. Souvislá masa hromad vynesených zničených věcí. Nebýt nakladače, ani auto by tudy neprojelo. Ulice Vojanova v Opavě, jeden ze symbolů zkázy. (…)

Lit.: Krt – Smatana, Ľubomír: „Sám člověk nic nezmůže. Je třeba, aby lidi spolupracovali.“ Jak se s následky povodní vypořádávají obyvatelé Krnova? In web ČRo 1 Radiožurnál, 24. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Z předprodeje postupně mizí vstupenky na benefiční koncert pro sever Moravy. Pořádá ho Český rozhlas už v sobotu ve Státní opeře v Praze a výtěžek získají domovy seniorů, které zasáhly povodně. Koncert je také poděkováním všem, kteří po záplavách jakkoli pomáhají. Třeba zdravotní sestra Zuzana z Krnova se krátce po povodni odvážně pustila do pilování těžké železné brány, která jí a jejím sousedům vytvořila v ulici malou přehradu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)