Hovory Plus – Bohumila Baštecká (2024)

Psycholožka Bohumila Baštecká vytvářela výcviky v krizové intervenci a krizové pomoci, soustředila se v praxi na „měkké“ důrazy krize. V roce 2000 spoluzaložila Psychosociální intervenční tým zaměřený na komunitní spolupráci po neštěstí. „Existuje široké rozpětí jevů a reakcí na krizové události, ale v nejširším smyslu pomáhá uznání a solidarita. Zabývala jsem se například pandemickým plánem a ten mi přijde tristní,“ říká. Jak komunikovat nebezpečí? Umí média a státní orgány věcně informovat o živelných katastrofách? Proč se až dvě třetiny lidí vyhýbají konzumaci zpráv? Co se děje s naší psychikou, když sledujeme, že část spoluobčanů se ocitá v nebezpečí, například během povodní? Moderuje Petr Vizina.

Natočeno 2024. Premiéra 24. 9. 2024 (ČRo Plus, 22:05 h.; 24 min.). Repríza 28. 9. 2024 (ČRo Plus, 17:33 h.).

Lit.: lup – Vizina, Petr: Proč se lidé nechtěli evakuovat? Osobní zkušenost ovlivňuje vnímání reality, myslí si psycholožka. In web ČRo Plus, 24. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Ve Spojených státech zkoumali, proč lidé neodešli, když je varovali před hurikánem. Zajímavé je, že to chování – tedy neodejít před něčím – nemá jednu motivaci,“ říká psycholožka Bohumila Baštecká, která mj. vytvářela výcviky pro krizové intervence a pomoc.

„Část lidí ze svých domů před hurikánem neutekla proto, že si dokázala spočítat, co se bude dít na silnicích. Měli navíc zkušenost, že by je taková evakuace mohla víc ohrozit. Přitom byli dobře připraveni hurikán přežít ve vlastním domě,“ doplňuje psycholožka, která působí i jako odborná asistentka na katedře teologické etiky Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy.

„Další lidé neodešli, protože si řekli, že to ta média s tím varováním zase přehánějí. Většina z nás se v podobných kolektivních, hromadných situacích navíc orientuje podle někoho, kdo je pro něj důležitý – soused, případně starosta, pokud mu věří,“ vysvětluje s tím, že jde stále o jeden ze zdrojů našeho rozhodování. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)