Historie Plus – Století příběhů: Sportovci v komunistické zemi 1/2 (2024)

Připravili Adam Drda a Mikuláš Kroupa.

Natočeno 2024. Premiéra 1. dílu 21. 9. 2024 (ČRo Plus, 17:33 h.; 25 min.); 2. dílu 28. 9. 2024 (ČRo Plus, 17:33 h.; 26 min.).

Lit.: Drda, Adam – Kroupa, Mikuláš: Století příběhů: Sportovci se v komunistické zemi stávali nástrojem propagandy i oběťmi perzekuce – 1. díl. In web ČRo Plus, 21. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Aparát KSČ zasahoval v Československu do všech důležitých oblastí života: sport, lidový i profesionální, nevyjímaje. Sport měl být podřízen ideologii a stejně tak mocenským zájmům strany. Sportovci se stávali nástroji propagandy a často také oběťmi perzekuce.

 V zákoně o organizaci tělesné výchovy a sportu z roku 1952 stojí: „Tělesná výchova a sport jako významná složka kultury je neodlučitelnou součástí socialistické výchovy. Jejím úkolem je především udržovat a zlepšovat zdraví lidu, zvyšovat jeho tělesnou a brannou zdatnost a pracovní výkonnost a vychovávat k odhodlanosti a statečnosti při obraně vlasti a jejího lidově demokratického zřízení v duchu socialistického vlastenectví, jakož i v boji za udržení světového míru.“

Lit.: Drda, Adam – Kroupa, Mikuláš: Století příběhů: Sportovci se v komunistické zemi stávali nástrojem propagandy i oběťmi perzekuce – 2. díl. In web ČRo Plus, 28. září 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Rozjásaly se ulice, barvami a krásou se ozdobila Praha. Začaly slavné a krásné dny první celostátní spartakiády. Zde kráčí a zpívá šťastná budoucnost našich národů. Pochodují tisíce cvičenců a cvičenek…,“ oznamoval v roce 1955 nadšený hlasatel filmového týdeníku.

Komunistické spartakiády lze těžko označit za sport, staly se však vyjádřením komunistického pojetí tělovýchovy, která měla za úkol (podle zákona z roku 1952): „Zlepšovat zdraví lidu, zvyšovat jeho tělesnou a branou zdatnost a pracovní výkonnost a vychovávat k odhodlanosti a statečnosti při obraně vlasti a jejího lidově demokratického zřízení v duchu socialistického vlastenectví, jakož i v boji za udržení světového míru.“

Spartakiády výrazně demonstrovaly plnění těchto úkolů: děti, matky, vojáci i senioři při nich předváděli tělocvičné sestavy, pod komunistickými hesly projevovali svou zdatnost a současně oddanost straně a vládě. Spartakiád, které nahradily Všesokolské slety, se od roku 1955 konalo celkem šest a účast byla opravdu obrovská: třeba v roce 1960 cvičilo na Strahově tři čtvrtě miliónu lidí, diváků byly dohromady asi dva milióny.

Druhá, závěrečná část dvojdílné podcastové série z cyklu Století příběhů je věnována mimo jiné právě masovým tělovýchovným akcím. Století příběhů vzniká ve spolupráci Českého rozhlasu Plus a Paměti národa. Pořad připravují Adam Drda a Mikuláš Kroupa.

Jak autoři konstatují, propaganda, spjatá se spartakiádami, se za dlouhou dobu příliš nevyvinula, snad jen ubylo revolučního zápalu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)