Chyba systému – Jak nás změnila pandemie covidu? (2024)

Moderuje Jan Pokorný. Editorka Karolína Kašparová. Zvukový obal Jaroslav Pokorný. Grafika František Novotný. Kreativní producent Lukáš Sapík.

Hosté Apolena Rychlíková, David Klimeš a hlavní epidemiolog pražského IKEMu Petr Smejkal.

Natočeno 2024. Premiéra 5. 10. 2024 (ČRo Plus, 11:07 h.; 53 min.). Repríza 6. 10. 2024 (ČRo Plus, 18:10 h.; 53 min.)

Lit.: ert (= Erhart, Michael) – Pokorný, Jan: Smejkal: Covid ukázal, že zdravotnictví se musí změnit. Kdo se nestará o prevenci, ať si připlatí. In web ČRo Plus, 4. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Pandemie nemoci covid-19, jejíž první případy se objevily před pěti lety a posléze se rozšířila do celého světa, odhalila systémové problémy českého zdravotnictví, které navíc není na další podobné krize připravené. „My máme sice skvělé zdravotníky, kteří se úplně vyčerpali za covidu, ale to zdravotnictví zas tak dobré nemáme. My si myslíme, že ho máme dobré, ale ono už mele z posledního,“ upozorňuje hlavní epidemiolog pražského IKEMu Petr Smejkal. (…)

„My pořád léčíme, ale nedáváme důraz na prevenci. Máme spoustu nemocnic, ale některé už opravdu mít nemusíme. V průměru nemáme málo lékařů, ale někde chybí a jinde jich je víc. Za covidu jsme dopadli špatně jako celá východní Evropa, a dokud to zdravotnictví nezměníme, tak jiný nebude ani výsledek další pandemie,“ vyjmenovává. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)