Ukrainos moterys ir medikai apie gimdymą karo metu: gyvenimas visada laimi (Ukrajinské ženy a zdravotníci o porodech ve válce: život vždy vítězí, 2023)

Ieva Balsiunaite. Reportáž.

Natočeno 2023 (LRT Radio / Lithuanian National Radio and Television (LRT).

1. místo na Prix Bohemia Radio 2024 v sekci Reportáž.

Anglická festivalová verze názvu: Life always wins: Ukrainian women and doctors reflect on childbirth in wartime

Pozn.: V neustálém ohrožení, při výpadku proudu, ve sklepích, bunkrech, nemocnicích a při houkání sirén se na Ukrajině denně narodí asi 900 dětí. Ženy, které rodí ve válečném období, se snaží izolovat od stresu prostředí v zájmu blaha svého dítěte a některé nemocnice hlásí zdvojnásobení počtu předčasných porodů. Ukrajinské ženy a lékaři však tvrdí, že život vždy vítězí. (anotace)

Lit.: Novotná, Kristýna: Zvukové obrazy z Čech i ze světa. Soutěžní reportáže přenesly posluchače do válečných zón, do Portugalska i na Českobudějovicko. In web ČRo Prix Bohemia Radio, 16. říjen 2024 (článek). – Cit.: Druhý poslechový den nabídl v hlavním soutěžním programu širokou škálu reportáží napříč tématy a prostředími. Převažovala očitá svědectví z válek na Ukrajině.

Program kategorie zahájila redaktorka zpravodajství Českého rozhlasu Pavlína Nečásková, která srdečně přivítala a představila odbornou porotu ve složení Marianne Allweiss, Jeremy Bransten, Jolyon Naegele, Emily Thompson a David Vaughan. Studentskou porotu tvořily Magdaléna Marie Franková a Kristýna Motyčáková. (…)

Dominantnímu soutěžnímu tématu Ukrajiny se věnovalo celkem šest reportáží. Jako první zazněla Pomoc pro Vuhledar pod palbou zobrazující humanitární pomoc na frontové linii. Porota ji hodnotila velmi kladně: „Perfektní reportáž jako vždy,“ komentovala porotkyně Thompsonová. Poukázala na dovednost autora Martina Dorazína vykreslit událost bez zbytečně dlouhého popisování. Podobné hodnocení dostala reportáž litevské autorky Ievy Balsiunaite Ukrajinské ženy a zdravotníci o porodech ve válce: život vždy vítězí, která přiblížila porody ukrajinských žen v neustálém ohrožení v prostředí bunkrů nebo sklepů. Zaujalo téma i zpracování. Atmosféru dokreslovaly třeba nahrávky dětského křiku.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)