Mozaika – George Voskovec & John Werich: Americká cesta (2024)

Připravila Marcela Navrátilová.

Hovoří Michal Bystrov a Filip Šír.

Natočeno 2024. Premiéra 18. 10. 2024 (ČRo 3 Vltava, 14 min.).

Lit.: nav: George Voskovec & John Werich: Americká cesta. Ještě tam jsou bílá místa, říkají autoři knihy. In web ČRo 3 Vltava, 18. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Osud Osvobozeného divadla byl před druhou světovou válkou jak známo zpečetěn. Jiří Voskovec a Jan Werich neohroženě vystupovali proti nacizmu a byli tak jedni z prvních, na které se Hitler a jeho přisluhovači po svém nástupu chystali. Proto se populární dvojice rozhodla emigrovat do Spojených států amerických. Jejich šestiletý pobyt v Americe je obestřen rouškou tajemství. Jaký byl život populárních komiků v USA? Dosáhli tam nějakých úspěchů? S jakými hvězdami se tam setkali?

Na to odpovídá kniha Michala Bystrova s názvem George Voskovec & John Werich: Americká cesta. O knize jsme mluvili s jejím autorem Michalem Bystrovem a jeho spolupracovníkem, badatelem Filipem Šírem. „Chtěl jsem hlavně zmapovat, co na Voskovce, Wericha a Ježka působilo ze Západu, z Británie, Ameriky, Francie, Německa… Myslím, že to je zatím dost nevyužitý pohled. Kontaktoval jsem Filipa a předčilo to veškerá má očekávání,“ líčí Michal Bystrov a dodává: „Já jsem sice tu knihu napsal, ale bez něj by se to nikdy nestalo.“  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)