Reparát – Učitelé v inkluzi (2024)

Inkluze ve školství je jedním z nejvýznamnějších kroků, které český vzdělávací systém v posledních letech podnikl. Jak podpořit učitele v inkluzi? Pomáhají supervize i péče o duševní zdraví pedagogů, detaily přinese dnešní Reparát. Moderuje Daniela Vrbová. Editace Markéta Vozková. Sound design Jaroslav Pokorný.

Hosté epizody: Lucie Pivoňková, lektorka skupinových supervizí pro pedagogické pracovníky z Člověka v tísni, a výzkumník Jakub Pivarč z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Natočeno 2024. Premiéra 21. 10. 2024 (ČRo Plus, 11:10 h.; 26 min.).

Lit.: ano – Vrbová, Daniela: Jak podpořit učitele v inkluzi? Pomáhají supervize i péče o duševní zdraví pedagogů. In web ČRo Plus, 21. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Inkluze ve školství je jedním z nejvýznamnějších kroků, které český vzdělávací systém v posledních letech podnikl. Podmínky pro společné vzdělávání nastavila novela školského zákona už téměř před deseti lety. Jak vysvětlují hosté podcastu Reparát, samotné legislativní změny nestačí. Stále více pedagogů potřebuje pomoc nejen při práci s rozmanitou třídou, ale i při udržování vlastní psychické pohody.

Učitelé se čím dál častěji setkávají s dětmi, které procházejí náročnými životními situacemi nebo mají různé diagnózy, jako je ADHD či poruchy chování. Takové děti mají často problém s koncentrací a mohou narušovat průběh výuky. Vyučující se ocitají pod tlakem, prožívají emočně náročné situace a nezřídka bojují s vyčerpáním. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)