Bruselské chlebíčky – Jako nafouklá ryba. Orbán využívá Patrioty pro Evropu jako dřív V4 (2024)

V Evropské unii je po čase znovu rušno kolem maďarského premiéra Viktora Orbána. Co všechno se skrývá za jeho kontakty s Ruskem a blokováním pomoci Ukrajině? A proč dal dohromady evropskou krajní pravici, včetně českého ANO? V novém vydání podcastu Bruselské chlebíčky vše osvětluje přední maďarský investigativní novinář. Připravil Filip Nerad.

Hovoří maďarský novinář Szabolcs Panyi.

Natočeno 2024. Premiéra 21. 10. 2024 (ČRo Plus, 14:33 h.; 36 min.).

Lit.: and – Nerad, Filip: Jako nafouklá ryba. Orbán využívá Patrioty pro Evropu jako dřív V4, upozorňuje maďarský investigativec. In web ČRo 1 Radiožurnál, 21. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kolem Maďarska je v EU znovu živo. V polovině jeho unijního předsednictví vyvolal premiér Viktor Orbán svými vystoupeními ve Štrasburku vzrušenou debatu v Evropském parlamentu. Unijní politiky nenechává v klidu pokračující blokování pomoci Ukrajině ani maďarské kontakty s Moskvou. „Cokoli Rusko chce, s tím on nemá problém,“ říká přední maďarský investigativní novinář Szabolcs Panyi, který se zaměřuje právě na Orbánovu politiku.

Všechno, co Orbán dělá na evropské a mezinárodní úrovni, souvisí podle Szabolcse Panyiho se situací v Maďarsku a se snahami premiéra udržet si moc doma. Součástí toho je i spojení krajně pravicových a nacionalistických stran v EU do nové frakce Patrioti pro Evropu. Jejími členy se po letošních eurovolbách vedle Orbánova Fideszu stalo české ANO Andreje Babiše, rakouští Svobodní, francouzské Národní sdružení Marine Le Penové nebo nizozemská Strana pro svobodu Geerta Wilderse. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)