Řečí peněz – Petr Dvořák (2024)

Úroky u hypoték v Česku se stále drží nad 5% a jen těžko do konce roku klesnou ke čtyřem procentům, jak analytici předpokládali na začátku roku. Proč banky nezlevňují? Skutečně vydělávají na vyšší než obvyklé marži nebo je tím zabetonováním hypoték něco jiného? V Řečí peněz se Václav Pešička bude ptát rektora Vysoké školy ekonomické v Praze Petra Dvořáka.

Natočeno 2024. Premiéra 24. 10. 2024 (ČRo Plus, 11:10 h.; 25 min.).

Lit.: fos – Pešička, Václav: Ekonom: Kdo chce bydlet ve vlastním, musí se uskromnit. Ale mělo by tu být i levné přechodné bydlení. In web ČRo Plus, 24. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dostupnost vlastního bydlení v Česku se zhoršuje. Více než tři čtvrtiny lidí ve věku nad 43 let ji podle nedávného průzkumu finanční skupiny Partners vnímá jako ještě horší než v 90. letech. „Můžeme v předvolební době čekat, že se budou objevovat různé návody, jakým způsobem zlepšit dostupnost bydlení,“ předpovídá v pořadu Řečí peněz Českého rozhlasu Plus ekonom a rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

Jedním z důvodů, proč se podle ekonomů snižuje v Česku dostupnost k vlastnickému bydlení, je výše úrokových sazeb. Ta se nyní pohybuje kolem pěti procent, což odrazuje zájemce o půjčky. Situaci ale podle Dvořáka mohou využít politici.

„Je to skutečně žhavé a palčivé téma, které zajímá spoustu lidí,“ je přesvědčený rektor. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)