Století – Stoletý Karel Kachyňa (2024)

Režisér Karel Kachyňa se před 100 lety narodil ve Vyškově. Vědí místní o svém slavném rodákovi? Připravila Jarka Vykoupilová.

Hovoří historik Miroslav Nedorostek a knihovnice Pavlína Dobyšková.

Připravilo Brno v roce 2024. Premiéra 24. 10. 2024 (ČRo Brno, 3 min.) v cyklu To nejlepší k poslechu.

Lit.: Vykoupilová, Jaroslava: Režisér Karel Kachyňa se narodil před 100 lety ve Vyškově. Jeho rodný dům už tam ale nenajdete. In web ČRo Brno, 24. říjen 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Už zase skáču přes kaluže, Ucho, Setkání v červenci, Smrt krásných srnců nebo Kočár do Vídně – to je výčet jen několika snímků, které režíroval vyškovský rodák Karel Kachyňa. Letos se připomínáme sto let od jeho narození.

Narodil se v rodině významného úředníka, budoucího hejtmana, který se často stěhoval. Jeho maminka byla profesí výtvarnice a právě po ní zdědil umělecké sklony. Původní rodný dům, kde žil prvních pět let života, už dnes ve městě nenajdete.

Zažít však můžete literární procházku po režisérových stopách, kterou organizuje knihovnice Pavlína Dobyšková. V místním muzeu je uložen i vlastnoručně psaný dopis režiséra, kterým dokládá přesné místo svého narození, jiný odkaz ve městě slavný rodák zatím nemá. Jeho odkaz tam připomněla nedávno realizovaná výstava, kterou organizoval historik Miroslav Nedorostek. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)