Téma – Theodor Novák (2011)

Jindra Jarošová.  Dokument o předčasné a dodnes nevyjasněné smrti geniálního syna Terezie Novákové je zároveň zamyšlením nad úlohou osobnosti v dějinách a v těch českých na přelomu 19. a 20. století zvláště. Spolupráce na pořadu a režie Tomáš Vondrovic. Redaktor Michal Lázňovský.

Dopisy čte Hana Maciuchová.

Natočeno v roce 2011. Premiéra 9. 2. 2011 (60 min.).

Lit.: Jarošová, Jindra: Téma – Theodor Novák. In web ČRo, červenec 2011 (článek). – Cit.: Všichni známe ze školní četby Terézu Novákovou, spisovatelku, která se na přelomu 19. a 20. století věnovala ženské otázce a „blouznivcům našich hor“. Jinak o ní víme málo – a ještě méně víme o jejím synu Theodorovi. V tomto případě je ale naše nevědomost snadno vysvětlitelná, protože tento mimořádně nadaný přírodovědec, velký příslib české vědy, zemřel ve věku 22 let. Tragický osud Theodora Nováka, staršího bratra proslulého literárního vědce Arne Nováka, je opředen mnoha otazníky, a tak si bezpochyby zaslouží stát se tématem bližšího zkoumání.

Díky Theodorovu jen o rok mladšímu bratrovi a pozdějšímu významnému českému literárnímu vědci a historikovi Arne Novákovi, který ve spolupráci s matkou Terézou Novákovou vydal krátce po tragické události vzpomínky na svého bratra, máme dochovaný poměrně ucelený obraz tohoto mladého muže, který udivoval své současníky svými znalostmi, šíří, hloubkou a systematičností svých výzkumů, stejně jako mnoha dalšími talenty.

Přesné okolnosti jeho smrti však neznáme. Utopil se v Labi v létě roku 1901, v době záplav, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o mimořádného znalce přírodních poměrů, botanika a geologa, nelze jeho smrt vykládat jako mladickou nerozvážnost či neopatrnost. Některé okolnosti jeho záhadné smrti dokonce jako by vedly k domněnce, že se jednalo o sebevraždu. Tuto otázku už se nejspíš nikdy nepodaří uspokojivě zodpovědět, přesto je vzrušující pozorovat krátkou a strmou kariéru tohoto vynikajícího jedince, který v době, kdy česká společnost dospívala k samostatnosti, byl považován za její velký příslib. – Mohlo se jednat o pocit zneuznanosti? Nebo o signál omezenosti malého českého světa?

Je také fascinující sledovat reakci jeho matky, která zmizelému synovi píše zoufalé dopisy. Ty dosud ležely v archivu, nikdy nebyly publikovány a zazní v podání Hany Maciuchové na veřejnosti vůbec poprvé.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)