Sdílej! (2011)

Radim Nejedlý. Dokument o přednostech i nástrahách Facebooku na příkladě tří jeho uživatelů. Režie Radim Nejedlý.

V dokumentu hovoří Jakub Kamberský a další.

Natočeno 2011. Premiéra 2. 10. 2011. Repríza 20. 5. 2012 (ČRo 6, 20:10 h) v cyklu Téma.

Ke stažení zde.

Veřejná přehrávka 9. 7. 2012 v rámci cyklu Audiokabinet – Měsíc autorského čtení, Brno (Divadlo Husa na provázku, 17:30 h.). Následovala beseda s Radimem Nejedlým.

Repríza 4. 5. 2014 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.). Po skončení pořadu následovalo Noční mikrofórum – Facebook jako platforma pro nevidomého publicistu Jakuba Kamberského. Co mu přináší a co bere. změnily se jeho zkušenosti se sociálními sítěmi? Jeho aktuální plány a aktivity. Hovoří Jakub Kamberský. Moderuje Dan Moravec.  (75 min.).

Lit.: Nejedlý, Radim: Sdílej! In web ČRo, září 2011 (článek). – Cit.: Každý třetí Čech má svůj účet na sociální síti Facebook, celosvětově se počet uživatelů vyšplhal na téměř 747 milionů. Dokonce už i ve Vatikánu si svůj profil zřídilo 20 lidí. Facebook je zkrátka fenoménem dnešní doby.

Virtuální předivo facebookových „přátelství“ spojuje uživatele, kteří mohou být každý na jiném konci světa, přesto o sobě často vědí více, než o vlastním sousedovi. Nejen díky překonávání fyzických vzdáleností mezi lidmi jsou sociální sítě velmi užitečným nástrojem komunikace.

Existuje však také stinná stránka fenoménu Facebook. V reálném životě lze přátele snadno spočítat. Ve světě sociálních sítí můžeme mít takzvaných „přátel“ tisíce. Sdílíme s nimi naše fotografie, videa a příběhy. Facebook svým uživatelům nezřídka otevře okno do života lidí, které neznají ani jménem, ani podle tváře. Existují ovšem také případy falešných profilů a zneužití Facebooku. Virtuální svět sociálních sítí je široký a rozmanitý jako moře.

Dokument Radima Nejedlého Sdílej! z něj vylovil několik příběhů, které ukazují, že Facebook může svým uživatelům přinášet nejen radost, ale i řadu problémů.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)