Otazníky – Supermarket na kolečkách (2008)

Dokument z cyklu Otazníky natočila Jaroslava Haladová.

Natočeno 2008. Premiéra 3. 3. 2008 (ČRo 2 Praha, 21:05 – 21:30 h.; 28 min.).

Lit.: Haladová, Jaroslava: Supermarket na kolečkách. In web ČRo, březen 2008 (článek). – Cit.: Pojízdné prodejny. Kdysi fenomén československých vesnic, dnes už skoro věc nevídaná. Autorka dokumentu Jaroslava Haladová se vydala po stopách posledních pojízdných prodejen v Česku. Dokumentární road-movie po trasách posledních pojízdných prodejen v Čechách.

Je krátce po desáté dopoledne, na náves malé severočeské vesničky přijíždí bílá, věkem sešlá liazka. Motor ztichne, vystoupí postarší muž, odemkne skříňové dveře a vysune schůdky. Zákazníci už čekají – pět, šest důchodkyň s látkovými nákupními taškami. Jako vždycky jednou za týden přijela do vsi pojízdná prodejna. Scéna z filmu pro pamětníky, řeknou si obyvatelé velkých měst. Pro stovky českých důchodců je ale přesně tohle současná realita.

Pojízdné prodejny – speciálně upravené nákladní vozy nebo autobusy – začaly brázdit Československo v padesátých letech. O dvacet let později jich údajně jezdilo kolem sedmi set. Dnes pojízdné smíšené zboží provozuje jen několik desítek soukromníků. Mezi ně patří i manželé Mařatkovi, zásobující vesnice v okolí Semil. Čtyři dny v týdnu vyjíždějí na trasu, kde je čekají vděční zákaníci, staří lidé, kteří se do města nebo větší vesnice za nákupem těžko dostanou. V Semilech by sice mohli zboží vybírat v několika supermarketech, oni ale nedají dopustit na svůj supermarket na kolečkách.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)