Čajovna – Kdo miluje staré knihy? (2012)

Připravila a uvádí Kateřina Rathouská. Hovoří zástupci antikvariátů Valentinská, Antikvariátu Dana Kurovce a 1. podzemního antikvariátu.

Natočeno 2012. Premiéra 2. 2. 2012 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.). K poslechu zde.

Lit.: Rathouská, Kateřina: Kdo miluje staré knihy? In web ČRo, únor 2012 (anotace). – Cit.:  Chodíte rádi do antikvariátů? Jaké knihy nejčastěji kupujete a co naopak nabízíte? Které tituly jsou neprodejnými ležáky? Je současná nabídka pestrá a za co jsou lidé ochotni zaplatit i hodně vysokou cenu? A co práce v antikvariátu – znamená pohodlné podnikání či zaměstnání, nebo je to spíš neustálý boj o přežití?

Odpovědi nejen na tyto otázky přinese beseda v Čajovně 2. února. Připomeneme také historii oboru, kterou na stránce czechlit.cz shrnul Michal Šanda: „Antikvariát, jak ho známe dnes, vznikl na přelomu 19. a 20. století, kdy se prodej starých knih oddělil od knihkupectví a stal se samostatným podnikatelským oborem.

Po komunistickém převratu v roce 1948 bylo podnikání zakázáno a antikvariáty se staly součástí jednotné sítě národního podniku Kniha. V této době byly odváženy do sběrných surovin a hromadně likvidovány knihy z církevních a zámeckých fondů. S tím souvisí to, jak se proměnila funkce antikvariátu – primárně začal sloužit ke stažení režimu nepohodlných knih ze soukromého sektoru. Takové knihy byly sice vykupovány, ale už se nesměly dostat znovu do prodeje a následně končily v tzv. konzervačních skladech. V důsledku toho docházelo k cenovým absurditám, kdy beletristická kniha proskribovaného autora dosáhla na černém trhu ceny starých tisků. Normální situace nastala až s návratem demokracie po roce 1989.“  Diskuse se zúčastní zástupci těchto antikvariátů: www.valentinska.cz, www.dantikvariat.cz, www.podzemni-antikvariat.cz.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)