Fonogramy – Högerofon aneb Netušené poklady ze zvukové pozůstalosti Karla Högera (2007)

Návraty po stopách zvuku. Nahrávky z pozůstalosti K. Högra, soukromé i rozhlasové. Raritní dokumenty posouvají historicky nejstarší rozhlasovou nahrávku Högrovu až do r. 1937. Připravil a uvádí Tomáš Černý.

Premiéra 4. 5. 2007 (Vltava, 16:00-16:30 h.; 30min.). Repríza 24. 7. 2016 (ČRo 3 Vltava 11:30 h.).

Pozn.: Obsahuje ukázky z brněnského dramatického dokumentu o procesu s K. Havlíčkem Borovským, dále obsahuje ukázky z her: Šrámek: Stříbrný vítr (1939), Grillpalzer: Běda lhářům (1941), Pohádka o Sněhurce (1941?), rozhovor Karla Högra s vlastní maminkou (1944), Josef Eiselt: Přeslice a meč (1945) a Josef Kajetán Tyl: Švanda dudák (1945).

Rec.: Boková, Marie: I drobnější pořady potěší, zvláště ty s Högerem. In Týdeník Rozhlas, č. 23/07 (recenze).  – Cit.: Drobnější rozhlasové útvary, kupříkladu dokumenty, vzpomínky, archivy, pásma apod., většinou nebývají v centru všeobecné pozornosti tak jako třeba divadelní a rozhlasové hry, koncerty Pražského jara, přímé přenosy z MET či jiné velké projekty. Přesto je jejich místo ve skladbě programu nezastupitelné a kupříkladu při celodenním poslechu Vltavy a Prahy je opravdu oceníte.

Originální poctou Karlu Högerovi, od jehož úmrtí právě uplynulo třicet let, se tentokrát nestala některá z jeho stěžejních dramatických rolí, ale hned tři drobnější pořady, které mile překvapily.
Paní Eva Högerová poskytla Českému rozhlasu unikátní „högrofon“, jak si sám herec pojmenoval zvukovou sbírku, která byla jeho velkou zálibou i profesní potřebou. Nejstarším záznamem jeho mladého projevu je part reportéra z brněnské rozhlasové „rekonstrukce“ procesu s Karlem Havlíčkem Borovským z roku 1937! Poté si začal cílevědomě nahrávat určité monology v komerčních studiích – zprvu v Brně, kde působil v činohře (emocionálně zjitřený Ratkin ze Stříbrného větru, 1939), později v pražském AR studiu Lucerna. Tam vznikly za války nahrávky Pohádka o Sněhurce, svižné vyprávění s humorem a nadhledem, jakoby předjímající skvělé figury u Jiřího Horčičky, nebo zajímavý a dojemný rozhovor s maminkou, vzpomínající na své dětství. Pro pravidelný vltavský pořad Fonogramy připravil tento malý skvost Tomáš Černý.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)