Divadelní slovníček 1/? (2011)

Připravili Anna Hašková a Štěpán Linhart.

Připravil ČRo Leonardo v roce 2011.

Pozn.: V každém z dílů Divadelního slovníčku poznáte nový pojem, který používají jevištní technici, scénografové, režiséři, zkrátka všichni, kteří se točí kolem divadla. V každém díle se budeme ptát i známých zpěváků a herců, jak danému pojmu rozumí. (anotace)

Obsah:

Štych
V prvním díle vás čeká pojem „štych“, mimojiné budeme zpovídat i Daniela Hůlku.

Svícená
Lidé, kteří se točí kolem divadla, jsou zvláštní komunita a kolem takových komunit vzniká slang. (Termín slang pochází z anglického somebody’s language.) Ani pojem „svícená“ v běžném slovníku nenajdete. Ale v oblasti divadelního slangu je „svícená“ důležitá etapa zkoušení nové divadelní hry. Jako vždy budeme ze slovíček zkoušet také známou osobnost, dnes to bude moderátor Aleš Háma.

Ruční tah
V dalším díle zvukového Divadelního slovníčku vás seznámíme s mechanickou součástí, bez které by nevzniklo žádné náročnější představení.
Od světla, tedy od pojmů „štych“ a „svícená“, jsme se přesunuli k mechanice. Je velmi důležitá, bez „tahů“ by totiž žádné náročnější představení nevzniklo. Ze slovíček tentokrát vyzkoušíme zpěváka Dana Bártu.

„Karolka“ a „klema“
Další pojmy Divadelního slovníčku úzce navazují na součásti jevištní techniky, které jsme si už „probrali“.
V dalším díle zvukového Divadelního slovníčku vám vysvětlíme, co znamenají pojmy „karolka“ a „klema“. Ale budeme také navazovat, protože tyhle méně známé součásti jevištní techniky přímo souvisí se „strojními tahy“. A my z minulého dílu už známe tahy ruční. Ze slovíček vyzkoušíme herce a zpěváka Tomáše Trapla.

Mikrofonní charakteristika
Kulák, ledvina, vosmička, puška, žába…To všechno jsou pojmy, které se schovají do jediného.
Charakteristika mikrofonu typu „ledvina“ – Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported
Tématem dnešního dílu Divadelního slovníčku není pojem složitý nebo neznámý. Osobitě k němu přistoupí i známá osobnost, tentokrát to bude Vilém Čok.

Mixák
Bez „mixáku“ se neobejde rozhlas, ale ani žádné divadlo.
V Divadelním slovníčku vám přibližujeme známé i zcela neznámé pojmy z oblasti jevištní techniky. „Mixák“ sice na jevišti nenajdete, ale rozhodně ho musí mít každé divadlo. Neobešlo by se bez něj. S naším dnešním pojmem zamíchá i herec a zpěvák Jakub Wehrenberg. Tím dnešním pojmem je „mixák“.

Sběrák
Tento nenápadný mikrofon je pro provoz divadla nepostradatelný.
Ve zvukovém Divadelním slovníčku, který vám přibližuje pojmy z oblasti jevištní techniky, budeme mluvit o zvláštním mikrofonu. Ale spíš než o jeho funkce nám půjde o provoz divadla. „Sběrák“ je pro něj totiž nepostradatelný. Ze slovíček vyzkoušíme tentokrát herečku Kristinu Maděričovou.

Sprcha
Sprcha je v každé koupelně. A v každém dobrém divadle!
Víte, co je to „sprcha“? Nebudeme vás zkoušet z názvů věcí, které najdete v koupelně. Budeme vás zkoušet z pojmů, které souvisí s divadlem. Zvukový Divadelní slovníček přibližuje divadelní techniku, která je pro každé představení nepostradatelná. A sprcha nesmí na jevišti, tedy spíše nad jevištěm chybět. Stejně jako v každé koupelně. Z dnešního nového pojmu jsme tentokrát vyzkoušeli herce Pavla Lišku.

Gobo
Gobo je na téměř každém dobrém jevišti. Tedy spíš nad ním.
Co to je „gobo“? Na jevišti divadla jste „gobo“ určitě mockrát viděli, ale co to je, asi netušíte. Zvukový Divadelní slovníček přibližuje pojmy z oblasti jevištní techniky a dnes se bude věnovat právě záhadně znějícímu pojmu „gobo“. Ví herec Jiří Hajdyla, co tento pojem znamená?

Port
Je nenápadný a není vidět. Když ale nefunguje, je to vidět hodně.
V pravidelném Divadelním slovníčku vám představíme technický pojem, který z divadla i z televize asi znáte. Jenže je to technika klíčová. Když v představení nefunguje, okamžitě si toho všimnete. A jaké zkušenosti s ním má zpěvák Petr Kolář?

Zpětná vazba
V dnešní díle seriálu se budeme zabývat něčím nepříjemným a nepatřičným.
Znalost principů „zpětné vazby“, která je tématem dnešního Divadelního slovníčku, je pro zvukové techniky velmi důležitá. Za každou cenu se jí totiž musejí vyhnout. Ze zrádného zvukového jevu, který straší všechny režiséry, jsme vyzkoušeli režiséra Jiřího Havelku.

Točna
Točna na velkých jevištích nesmí chybět, dokáže totiž v představení udělat dramatické proměny. Ze slovíček jsme tentokrát vyzkoušeli herce Vladimíra Marka, který o točně ví své…

Propadlo
Propadlo na scéně vykouzlí zmizení herce, anebo ho tam může přičarovat. Díky propadlu se můžete propadnout, ale taky stoupat výš. O svém „propadání“ bude mluvit i herec Miloslav Mejzlík.

Zvukovka
Zvukovka, to je chvíle, která vlastně přichází před natáčením každého rozhlasového pořadu. A co „zvukovka“, tedy zvuková zkouška, znamená v divadle? O tom bude další díl Divadelního slovníčku. Na jednu nepovedenou zvukovku vzpomene i herec Martin Pošta.

Praktikábl
Této jevištní technice se také říká „praktˇák“ a mluvit o ní bude také… Barťák. Tedy herec a prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Portál
„Portál“ může být architektonicky upravený vchod. „Portál“ může být webový server. Ale právě „portál“ je také velmi důležitý jevištní prvek, který je základem diváckého divadelního zážitku. O divadelní významu slova „portál“ bude řeč v pravidelném Divadelním slovníčku. Ze slovíčka vyzkoušíme i herce Davida Švehlíka.

Stůl
V dnešním díle Divadelního slovníčku bude řeč o tom, co znamená v divadelní hantýrce „stůl“. Kromě odborníků na slovo vzatých bude jako vždy o termínu hovořit také praktik. Tentokrát se ke „stolu“ vyjádřila herečka Národního divadla v Praze Taťjana Medvecká.

Pracák a vana
„Pracák“ a také „vana“. Tato dvě zdánlivě nesouvisející slova mají v divadelním prostředí hodně společného.
Oba pojmy totiž spadají do oblasti jevištní osvětlovací techniky. Dozvíte se také, co si o „pracáku“ myslí herec Jiří Ornest.

Svoboda
„Na baterii jsou zavěšeny naše svobody.“ Ne, nezbláznili jsme se, i když…
… to je věta nesmyslná, tím, že jsme ji napsali, dali jsme jí existenci. A tento díl Divadelního slovníčku jí dá i smysl. O „svobodách“ či „svobodovkách“ bude mluvit i herec Ladislav Hampl z Divadla Na zábradlí.

Párák
Když nefunguje kabel třeba pro dobíjení mobilu, je to špatné. Ale když nefunguje kabel „párák“, je to mnohem mnohem horší.

Baletizol
Tohle slovo i předmět, který označuje, nějak souvisejí s baletem, potažmo s tancem. Je to zázračný taneční lektvar? Je to soutěž pro nejlepší tanečníky?

Jack
Kdo je Jack? Takových lidí po světě určitě běhají miliony. Jenže vy se dnes dovíte, kdo či spíše co je „jack“.

Šály
Šála je obzvlášť v zimě neocenitelná. Ale co s ní v létě? Pro divadlo je ale šála nepostradatelná v zimě v létě.

Placka
Možná se ptáte, proč se budeme zabývat tvrdým alkoholem, co vůbec dělá ve vysílání, i když je, pravda, v malém balení…

Par
„Par“ není pár bez dlouhého „á“, ani opar bez „o“. „Par“ je divadelní a koncertní světlo.

Cluster
V prozatím posledním díle našeho seriálu se budeme věnovat pojmu, který znáte z počítačového prostředí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)