Komentář s ukázkami: Přemysl Hnilička – Zelnému rynku k devítistovce (2013)

Přemysl Hnilička. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Hovoří Přemysl Hnilička.

Připravilo Brno v roce 2013. Premiéra 21. 9. 2013 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 h.; 55 min.).

Pozn.: V pořadu zazněly ukázky z cyklů Nashledanou v sobotu a Obzor (Rozhlásek četl Jiří Tomek, napsal Vlastimil Pantůček).

Lit.: Blažejovská, Alena: Komentář s ukázkami: Přemysl Hnilička – Zelnému rynku k devítistovce. In web ČRo Brno, září 2013 (text příspěvku). – Cit.:  Knihovník, divadelní teoretik a praktik, ale i rozhlasový historik, publicista a tvůrce internetových stránek Panáček v říši mluveného slova Přemysl Hnilička připomene ve svém příspěvku historii brněnských rozhlasových magazínů.

„Slavíme-li dnes devítisté vydání literárně publicistického magazínu Zelný rynk, nebude jistě na škodu připomenout jeho předchůdce a ukázat tak cestu, která směřovala k jeho vzniku a která jej tak či onak ovlivnila.

Historie pravidelných brněnských magazínů se začíná v říjnu 1956, kdy mohli posluchači poprvé slyšet Rozhlasový měsíčník. Vysílal se jednou měsíčně, a to v sobotu večer. Hlavními tvůrci byli Miroslav Skála a Vlastimil Pantůček, na tvorbě příspěvků se podílel také Karel Tachovský a Jan Skácel, režírovali Olga Zezulová, Miroslav Nejezchleb a Jiří Valchař. Že v pořadu šlo občas i o humor řádně nevázaný, o tom svědčí i název silvestrovského vydání z roku 1958, které se „snaží postavit na hlavu další průběh vašeho Silvestra, rozvrátit domácí pohodu a vyhnat vás do mrazu. Neboť půjde o uzenou vepřovou hlavu, k dodání ještě téhož večera“.

Roku 1961 se situace změnila – obliba Rozhlasového měsíčníku u posluchačů si vynutila častější frekvenci pořadu, a tak vznikl legendární cyklus Nashledanou v sobotu, který byl sice o půlhodinu kratší, ale zato každý týden, v sobotu odpoledne. Vedle Miroslava Skály, Karla Tachovského a Vlastimila Pantůčka spolupracovali na textech pořadu také Jan Skácel, Antonín Přidal a další. Hlavními průvodci pořadem se stali Dagmar Pistorová a Jiří Brož, k nimž se občas přidali Rudolf Krátký, Ladislav Lakomý či Jiří Tomek.

Zlatá éra pořadu Nashledanou v sobotu skončila zároveň se zlatou érou rozhlasu vůbec – v roce 1970. Velká část tvůrců Sobot byla z rozhlasu vyhozena. Brno tehdy vysílalo pořad V sobotu ve tři a magazín zajímavostí, aktualit, informací a hudby z Jihomoravského kraje Pestré minuty. Po něm, v roce 1977, začal Československý rozhlas Brno vysílat Obzor.

Pořad se – stejně jako Pestré minuty – vysílal brzy po poledni, a tak nejen já mám jeho znělku – Novákovu Slováckou svitu – navždy spojenou s vůní maminčiny polévky. Hlavním tvůrcem Obzoru byl redaktor Jindřich Uher, na jednotlivých pořadech se v různých letech podíleli Vlastimil Pantůček, Iljuše Syrová, Alena Blažejovská, Miluše Kudličková a jiní. Kvalita příspěvků byla samozřejmě různá, Obzor obsahoval kvalitní literární miniatury, pásma o regionálních kulturních osobnostech či Pantůčkovy rozhlásky, ale také díla poplatná době, povídky k výročí i vyloženě grafomanské texty. Také se již nevysílal na státním okruhu, ale pouze na jižní Moravě.

Zelný rynk, který od roku 1996 připravuje a uvádí Alena Blažejovská, navazuje na všechny tyto pořady po svém. Jistou kontinuitu ostatně připomněla letošním cyklem Rozhlásky s Provázky. Za téměř dvacet let své existence dokázal Zelný rynk zachytit nepřeberné množství událostí, představit kulturní osobnosti v rámci i nad rámec kraje. Nenechává se svazovat tématy, má vlastní hudební dramaturgii. Vejde se do něj Petr Váša i Vladimír Smékal, Jiří Kratochvil stejně jako Arnošt Goldflam. Nezbývá než oslavenci popřát a doufat, že se opět potkáme při jubilejní tisícovce.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)