Sněhová královna (1968)

Hans Christian Andersen. Dramatizace Václav Čtvrtek. Hudba Jiří Jaroch. Režie Josef Svátek.

Osoby a obsazení: babička (Marie Brožová), Gerda, Kay (členové DRDS), sněhová královna (Jiřina Petrovická), Eset (František Hanus), Chaia (Štěpánka Holečková), vyprávěč (Otakar Brousek st.).

Natočeno 25. 10. 1968. Vydal Supraphon v roce 1968 (Su 0 28 0417). Reedice 1982 (LP „Andersenovy pohádky„); Supraphonline 23. 1. 2012 (MP3).

Lit.: Seidlová, Monika: Iva Janžurová – Vánoce mám ráda. In TV Magazín 50/2021, s. 6 (rozhovor). – Cit.: (…) Zrovna nedávno jsem načítala Sněhovou královnu, a ještě z dětství si pamatuju, že když jsem tehdy v rádiu poslouchala volání Gerdy na Kaie, běhal mi z toho mráz po zádech a trochu jsem trpěla. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Tak tohle je moje nejstarší vzpomínka mluvenéhno slova, co si z dětství vybavuju. Tuto verzi Sněhové královny nám často pouštěli ve školce na gramofonové desce. Bylo mi tenkrát 5, nanejvýš 6 let a tahle krásná pohádka se mi vryla do paměti. Od té doby jsem ji pak už nikdy neslyšel. Několik let jsem marně hledal na internetu, jestli by se nedala někde stáhnout, ale bezvýsledně. Narážel jsem jen na novější verze, které mě vůbec nezaujaly. Až dnes se mi ji konečnš podařilo najít!:) Ach, ta nostalgie, je to neuvěřitelné, po víc jak 22 letech znovu slyšet oblíbenou pohádku z dětství!
I když je toto zpracování časově velmi omezené (31 minut mi příjde poněkud málo) a většina příběhu je zde vypuštěna, o to víc jsou propracovanější a procítěnější nejdůležitější momenty pohádky. Takovou jedinečnou atmosféru žádná jiná verze nemá a nikdy ani mít nebude, byť by se aktéři snažili sebevíc.

Jako děti jsme tuhle pohádku měli na audiokazetě.Krom toho tam byla ještě Pastýřka a kominíček a nějaka pohádka o slepicích.Sněhovou královnu jsem pak ještě nesčetněkrát četla,ale rozhlasové zpracování mne zaujalo mnohem víc a dodnes je mám raději,než samotnou původní verzi.Ani další zpracování se mi už nelíbily.Herecké výkony a hudba jsou na této nahrávce naprosto jedinečné a přesvědčivé.Nejkrásnější zpracování Sněhové královny,jaké znám.

Tuhle pohádku si taky pamatuju z dětství, měli jsme ji na LP. A teď už ji na netu dlouho hledám. Má úžasnou atmosféru. Akorát stále nemůžu najít, kde se dá stáhnout.

Dobrý den, nevíte prosím, kde by se dala tato pohádka poslechnout? Děkuji.

Dobrý den, tato verze Sněhové královny je ke stažení na ulozto.cz, po zadání názvu vám vyjede spousta nabídek a je to ta, která má 31 minut. :-)

Děkuji :)

taky moc díky, už jsem si to moc nepamatovala a stáhla jinou verzi a říkala si, sakra, jsem to v paměti měla nějaké hezčí… takže stahuju znova a moc se těším! a Pastýřka a kominíček! no jo!

Tato pohádka má 41min,mám ji 35let.Provázela mě celé dětství.Měli jsme ji na kotoučáku,pak jsem si ji nechala přehrát na cd a nyní ji poslouchám z telefonu.Maminka dělala v 70/80/letech v čs rozhlase. Pohádek mám víc nap.Janíček s voničků,O princezně a chytrém Ondřejovi,Louežnické pohádky,Pastýřka a komeníček. A pořád je poslouchám

krásný den, lze tuto pohádku někde sehnat jako mp3? bohužel gramodeska se nedochovala – byla to jedna z mých top pohádek dětství……….ještě o bílém hadu a o holčičce která u jídla zlobila

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)