Kyselé jablko (1982, 2022)

Vlasta Dvořáčková. Rozhlasová hra – trochu sci-fi. Natáčecí technik Miroslava Čápová. Zvukový mistr Libuše Podlešáková. Hudební spolupráce  Mojmír David. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Jiří Horčička.

Osoby a obsazení: Dr. Jaroslav Mudra (Luděk Munzar), Jarmila Mudrová, manželka (Jana Hlaváčová), František Jílek, Mudrův spolupracovník z ústavu (Vlastimil Brodský), Ivonka, sekretářka (Simona Stašová), ředitel výzkumného ústavu (Ota Sklenčka), Alena, dcera (Hana Maciuchová), Rosťa (Vlastimil Hašek), Jirka, Mudrův syn (Jaroslav Drbohlav), Alena (Hana Maciuchová), Zimová, pracovnice ústavu (Věra Kubánková),  vrátný (Jiří Smutný), správcová (Božena Böhmová), hostinský (Ferdinand Krůta), Chmelík (Karel Houska), lékař (Karel Urbánek), stařecký mužský hlas z mgf. (Vilém Lipský) a stařecký ženský hlas z mgf. (Jindra Kvardová).

Natočeno v roce 1982. Premiéra 23. 12. 1982 (Praha, 19.15-20.25 h.; 68 min.). Repríza 21. 1. 2016 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.); 22. 1. 2022 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

Vydala Radiotéka, únor 2022 (MP3, CR.ES.2022.49). Ukázka k poslechu zde.

Lit.: anonym: Vlasta Dvořáčková: Kyselé jablko. In web ČRo 3 Vltava, leden 2016 (článek). – Cit.: Co svět světem stojí snaží se lidé přijít na to, jak přelstít čas, jak se vyhnout neodvratnému konci své existence, či alespoň jak co nejvíce oddálit stárnutí.

Hledání elixíru věčného mládí bylo středem zájmu středověkých alchymistů, odhalit tajemství dlouhověkosti se snažili různí šarlatáni, pokoušeli se ho zdolat i seriózní vědci. Marně. Už sama snaha posunout hranice přírodou daného lidského konce je námětem hodným vážných úvah. Jedním z autorů, kteří se zabývali problémem dlouhověkosti, byl například Karel Čapek. Ve své hře Věc Makropulos odhalil ve skvělé nadsázce všemožné negativní souvislosti, jež by s nadměrně dlouhým lidským věkem, pokud by se ho podařilo dosáhnout, nepochybně souvisely.  

Jinou podobu problému elixíru věčného mládí přináší zkušená autorka Vlasta Dvořáčková ve své rozhlasové hře Kyselé jablko, která má mnohé rysy science fiction, ale současně vtipné satiry na neměnné lidské vlastnosti. „Lidem se v životě přihodí ty nejneuvěřitelnější věci,“ říká své ženě doktor Mudra poté, kdy se mu nedaří přijít na to, jakým způsobem zařídil vlastní omládnutí. „Za něco si můžou lidé sami, do jiné šlamastyky se dostanou, ani nevědí jak. Něco je logické, ale něčemu neporozumějí, i kdyby dělali nevím co. A to se stalo mně.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)