Rizikovo tehotný Hugo Bing (Rizikově těhotný Hugo Bing, 1974)

Andrej Ferko, Ján Drgonec. Rozhlasová komedie. Hudební spolupráce Eleonóra Vančíková-Kapasná. Mistr zvuku ing. Andrej Zmeček. Technická spolupráce ing. Ľubica Olšovská. Dramaturgie Vanda Feriancová. Režie Oľga Janíková.

Účinkují Michal Gučík, Zuzana Kronerová, Magda Paveleková, Dušan Tarageľ a Ivan Laca.

Natočeno 1974. Reprízy 5. 3. 1999, 29. 5. 1999, 23. 9. 2002,  9. 2. 2004, 28. 2. 2005, 18. 11. 2008.

Pozn.: Hra získala na XII. Festivale pôvodnej slovenskej rozhlasovej hry v Piešťanoch roku 1991 ocenenia za autorský debut.
Hra je vybudovaná na groteskných situáciách točiacich sa okolo základného motívu možného vynosenia dieťaťa mužom.

V týchto dňoch (pozn. 19. januára 2017) oslávil svoje 62. narodeniny Andrej Ferko. Pre jeho tvorbu sú príznačné experimentovanie, neopakovateľný humor, nonsens, recesia, satira aj provokácia. Jeho umelecké postupy a tvorivú osobnosť asi najlepšie vystihol spisovateľ a literárny kritik Bystrík Šikula, keď ho označil ako experimentátora tradicionalistu.
V čase prevládajúcich tradičných epických foriem a žánrov koncom 70. rokov priniesol Andrej Ferko do slovenskej prózy prvky grotesky a paródie, hravosti a recesie až absurdity a slangu, tak ako to zodpovedalo životnému štýlu a estetickému cíteniu nastupujúcej generácie. Rozhlasová hra Rizikovo tehotný Hugo Bing získala v roku 1991 na 12. festivale pôvodnej rozhlasovej hry v Piešťanoch ocenenie za komediálny debut.
Dielo si kladie otázku: Môžu rodiť aj muži? Ak áno, tak potom vzniká vážny etický a právny problém a to si vyžaduje, aby jeden z autorov bol právnik. S Ferkom preto spolupracoval Ján Drgonec – ústavný právnik, emeritný sudca Ústavného súdu Slovenskej republiky, bývalý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a bývalý člen Súdnej rady Slovenskej republiky. Zameriava sa na široký okruh otázok ústavného práva, mediálneho práva, medicínskeho práva, počítačového a obchodného práva.
(anotace)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)