Čas tvojich návratov (Čas tvých návratů, 1966)

Štefan Kasarda. Rozhlasová hra. Zvuková a technická spolupráce Jozef Hauliš a Marica Pasnišinová. Dramaturg Karol Jančošek. Réžia Miriam Budová.

Osoby a obsazení: muž (Marián Kleis st.) a žena (Hana Grissová).

Natočeno 1966. Premiéra 6. 12. 1966 (Bratislava, 22:15 – 23:15 h.) v rámci cyklu Festival slovenskej rozhlasovej hry. Repríza 20. 6. 2017 (Rádio Devín, 21:30 hod.; 52 min.).

Pozn.: Hra Čas tvojich návratov (1966) bola preložená do nemčiny a vysielania rozhlasom v Kolíne nad Rýnom a v Amsterdame. Je komornou drámou z rodinného prostredia o vzťahu matky, syna a po rýchlej kariére túžiacej nevesty. (anotace)

Lit.: -kj-: Čas tvojich návratov. In Rozhlas, roč. 22, 50/1966 (článek). – Cit.: …Kilometre hradskej a na nej autobus, celkom prázdny, ako občas býva v neskorý sobotný večer. Vlastne – vezú sa v ňom dvaja ľudia: šofér a starenka. Ak však za týmto prostým konštatovaním čakáte niečo vzrušujúceho, vraždu alebo podobne – sklameme vás. Nie je to detektívka, hoci kedysi, pred časom, práve v tomto autobuse cestujúci udusili jedno dieťa. Taká tlačenica bola. Šoférovi to však bolo fuk – išiel na pivo. Ako teda vravíme: autobus je tentoraz prázdny, k ničomu podobnému nedôjde. Iba k dialógu medzi tým šoférom a tou jedinou cestujúcou. A potom príde konečná a starenka ide navštíviť nevestu. Doteraz ju totiž ešte ani len nevidela, syn-učiteľ sa oženil proti ich vôli, ani na svadbe s otcom neboli. Teraz však písal z vojenčiny, aby odpustili a prosil, aby ju išla navštíviť, jeho ženu. Nuž sa teda vybrala. Nie síce na dlho, pobudne u nej nanajvýš deň, dva, prípadne tri – sama ešte nevie. Uvidí… To je, dalo by sa povedať, stručný obsah prvej polovice hry. V tej druhej polovic sa starenka vracia naspäť domov. Cestuje opäť tým istým autobusom a s tým istým šoférom, opäť sú v autobuse len oni dvaja – avšak: nie je to po dni ani po dvoch či troch dňoch, ale hneď nasledujúceho nedeľného rána. A vracia sa zatrpknutá, rozčarovaná. Príčiny ju na to oprávňujú viac než dosť.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)