Krásnější než nejkrásnější (2014)

August Villers de L’Ilse Adam.  Povídka francouzského spisovatele. Pro rozhlas upravil Pavel Kácha. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Petr Oliva, Jitka Sedláčková, Ladislav Frej a Jaroslav Vlach.

Natočeno 2014. Premiéra 17. 5. 2014 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 24 min).

Lit.: Ledvinková, Václava: Auguste Villiers de L´Isle Adam: Krásnější než nejkrásnější. In web ČRo 2 Praha, květen 2014 (anotace + ukázka). – Cit.:  Nejde o horor. Jen o „krutou“ povídku. O nevinné hře s fatálními následky. Myslíte se, že něco umíte nejlíp? Dokažte to!

Románová a dramatická tvorba francouzského spisovatele, aristokrata a bohéma nebyla společností 2. poloviny 19. století přijímána zrovna s nadšením. Obrat způsobily později až jeho povídky. Zejména ty z knihy Kruté povídky.

Rozhlasová dramatizace jedné z nich, Krásnější než nejkrásnější, není hororem. Zdánlivě nevinné soupeření dvou mužů o to, kdo uspořádá lepší, dokonalejší a vznosnější hostinu, se odehrává na pozadí pobaveného přihlížení a účasti místní venkovské smetánky. Přesto může mít taková hra své fatální důsledky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)