Vonku predo dvermi (Venku přede dveřmi, 1974)

Wolgang Borchert. Autor rozhlasové hry, který zemřel ve věku 26 let v roce 1947 na následky válečných utrpení, hledá odpověď na otázku proč došlo k fašizaci Německa. Překlad Richard Škridla. Hudební dramaturgie Dana Reková. Zvuk Ivan Kulašík. Dramaturgie Mária Terenová. Režie Viktor Lukáč.

Účinkují Karol Machata, Viera Topinková, Leopold Haverl, Ladislav Chudík,Hana Kostolánská, Soňa Ulická, Arnošt Šebesta, František Dibarbora, Viera Bálintová, Martin Gregor, Anton Glézl, Peter Jezný.

Konec natáčení 12. 5. 1974. Premiéra 16. 5. 1974.

Pozn.: Dramatizace prózy (Draußen vor der Tür, 1946) německého prozaika, dramatika a lyrického básníka, typického zástupce zrazené generace navrátilců z druhé světové války. Narodil se v Hamburku. Jako knihkupecký příručí a začínající herec byl v roce 1941 povolán na frontu, kde byl o rok později těžce raněn. Poté byl pro své protiválečné názory vícekrát vězněn a nakonec i odsouzen k smrti, místo výkonu trestu byl poslán těžce nemocen na ruskou frontu. Pro nemoc byl propuštěn a znovu vězněn. Po skončení války se vrátil domů neschopen pohybu. O dva roky později jej přátelé odvezli na léčení do Švýcarska, tam ale v Basileji vzápětí předčasně zesnul. Bylo mu pouhých 26 let. Borchertovo hluboce humanistické dílo vzbudilo hned po vydání neuvěřitelný ohlas. (anotace)

Česká inscenace

Alternativní název: Vonku predo dverami.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Dobrý deň,
prosím vás, existuje nejaký záznam z tohto rozhlasového spracovania hry Vonku predo dvermi? Nie je niekde rozhlasová verzia uchovaná? Ak áno, dalo by sa k nej prosím dostať? Veľmi ma hra zaujala a rada by som si vypočula aj jej spracovanie.
Vopred veľmi ďakujem.
S pozdravom,

Katarína Jungová

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)