Kapitánova dcéra (Kapitánská dcerka, 1955)

Alexander Sergejevič Puškin. Rozhlasová úprava Josef Věromír Pleva. Dramaturg Emil Fillo. Režie Ada Rapošová.

Účinkují Rudolf Velický, Ivan Mistrík, Viera Bálinthová, Ivan Krivosudský, Július Vašek, Ján Klimo, Mária Hájková, Hana Kostolanská, Mária Úradníčková, Jozef Kováč, Vladimír Kostovič, Viliam Polónyi, Ján Kramár, Jozef Cút.

Natočeno 1955 (83 min.). Repríza 1. 6. 2014.

Lit.: Kekeliaková, Monika: Dostojevskij a Puškin nepovinne a príťažlivo. In web Litera Sk, 2. 2. 2015 (anotace). – Cit.:  Ak už dlhší čas neisto chodíte okolo Dostojevského a Puškina, alebo vám títo autori svietia medzi povinným čítaním či v otázkach na skúšku, práve vás Rádio Litera pozýva v prvý februárový týždeň na príťažlivú rozhlasovú túru do neznámych priestorov týchto velikánov svetovej literatúry. Sklamaní však nebudú ani dôverní znalci týchto autorov a nároční poslucháči. Rozhlasové verzie diela, ktoré sme pre vás od Dostojevského a Puškina vybrali, majú v sebe totiž tú povestnú pridanú hodnotu, pre ktorú sa oplatí vypočuť si dielo aj po jeho prečítaní. (…)

Pre mladých maturantov či vysokoškolákov, ale nielen pre nich sme vybrali rozhlasovú hru Kapitánova dcéra, ktorú režijne naštudovala v roku 1955 podľa Puškinovej literárnej predlohy Ada Rapošová. Účinkujú v nej Erika Markovičová, Rudolf Velický, Ivan Místrík, Viera Bálinthová, Ivan Krivosudský, Július Vašek, Ján Klimo, Mária Hájková, Hana Kostolanská, Mária Šmecková, Jozef Kováč, Vladimír Kostovič, Viliam Polónyi, Ján Kramár, Jozef Cút.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)