Dark Side (Temná strana, 2013)

Tom Stoppard. Rozhlasová hra o skupině Pink Floyd. Použitá hudba Pink Floyd (Money, Time, The Great Gig in the Sky). Režie (?) James Robinson.

Účinkují Bill Nighy, Iwan Rheon, Rufus Sewell, Adrian Scarborough a Amaka Okafor.

Nastudovalo BBC v roce 2013. Premiéra 26. 8. 2013 (BBC Radio 2, 22:00 h.; 117 min.).

Lit.: anonym: Darkside. In web BBC Radio 2, srpen 2013 (anotace). – Cit.:  A new drama from legendary playwright Sir Tom Stoppard, to celebrate the 40th anniversary of Pink Floyd’s The Dark Side of the Moon. The album topped the charts on its release in 1973, and it remained in the charts for 741 weeks from 1973 to 1988. With an estimated 50 million copies sold it is the band’s most commercially successful work and is frequently ranked as one of the greatest albums of all time.

Sir Tom Stoppard was first approached with the suggestion of writing a play based on the album by a friend in 1973. Now, 40 years later, he’s created a fantastical story about fear, philosophy and madness, which is woven together with the original music.

Lit.: -rek-: Stoppard napsal hru o Pink Floyd. Bude mít premiéru poté, co Waters zahraje v Česku. In web IHned, 8. 4. 2013 (článek). – Cit.:  Před šesti lety se zdálo, že dramatik Tom Stoppard svůj vztah k rockové hudbě završil hrou Rock’n’Roll, která se za živého doprovodu Plastic People of the Universe hrála také v Národním divadle. Nyní se Stoppard k rockové hudbě vrací s rozhlasovou hrou o Pink Floyd.

Přední britský dramatik a scénárista českého původu Sir Tom Stoppard napsal rozhlasovou hru o Pink Floyd. Jmenuje se se Dark Side, trvá zhruba hodinu a premiéru bude mít v srpnu na anglickém rádiu BBC 2. Podle něj má jít o psychedelický příběh, jenž kapele skládá poctu k čtyřicátému výročí vydání alba The Dark Side of the Moon.

V rozhlasové inscenaci hry budou účinkovat herci Bill Nighy, Iwan Rheon, Rufus Sewell, Adrian Scarborough a Amaka Okafor. Z písní na albu Dark Side of the Moon budou do textu hry zakomponovány úryvky skladeb Money, Time nebo The Great Gig in the Sky.

Stoppard prý chtěl hru napsat, už když album v březnu 1973 vyšlo. „Myslím, že nic podobného se v rozhlase zatím nikdy neudělalo,“ uvedl dramatik, kterého po letech oslovila přímo BBC. „Dlouho jsem ale nevěděl, kudy na to. Nakonec jsem si našel chvilku, po tisícáté jsem si desku poslechl a pustil jsem se do psaní.“

Když byl Stoppard hotový, získal pro hru posvěcení od někdejšího lídra kapely Davida Gilmoura. „Scénář jsem četl a přijde mi fascinující,“ uvedl Gilmour.

Podle šéfa hudební stanice BBC 2 Jeffa Smithe se hra Dark Side točí kolem jednotlivých motivů alba, silně si hraje s posluchačovou představivostí a nevyhýbá se střetům a tématům, jako je šílenství či chamtivost.

Britští novináři připomínají Stoppardův dlouholetý vztah k rockové hudbě, který doposud vyvrcholil hrou Rock’n’Roll. Její vznik inspirovala postava skladatele a kytaristy Syda Barretta právě z Pink Floyd, jejichž hudba ostatně také v Rock’n’Rollu zněla. Barrett zemřel pár měsíců po londýnské premiéře.

Hru Rock’n’Roll, jež byla věnovaná Václavu Havlovi a ve které hraje podstatnou roli Pražské jaro i sametová revoluce, uvedlo Národní divadlo v režii Ivana Rajmonta roku 2007. Každé provedení doprovázelo živé vystoupení kapely Plastic People of the Universe.

V londýnské inscenaci Rock’n’Rollu v Royal Court Theatre se role hlavního protagonisty Jana zhostil ostatně právě herec Rufus Sewell, jenž má být klíčový i ve Stoppardově nynější Dark Side.

Stoppardova rozhlasová hra bude mít premiéru 26. srpna – tedy necelé tři týdny poté, co v Praze vystoupí někdejší člen Pink Floyd Roger Waters. Nikoliv s živým provedením alba The Dark Side of The Moon, nýbrž se svoji rozšířenou verzí desky The Wall.

Koncert, který mohli Pražané zažít před dvěma lety v O2 aréně, se tentokrát koná 7. srpna pod širým nebem v Synot tip aréně.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)