Zlatý kořenáč (1991)

E. T. A. Hoffmann. Pohádková hra. Dramatizace Marie Hořínková a Zdeněk Hořínek. Hudební improvizace, zvuk Jiří Žižka. Záznam a střih Soňa Žišková. Asistentka režie Barbora Pajtlová. Režie Karel Weinlich.

Účinkují Pavel Landovský, Jiří Langmajer, Jiří Samek, Jan Gross, Martina Samková, Jiří Chmelař, Věra Slunéčková, Zorka Kostková, Antonín Procházka, Kateřina Vinická, Tomáš Šolc, Pavel Kikinčuk, Martin Zahálka a Jakub Zindulka.

Nastudoval ČRo Plzeň v roce 1991. Repríza 21. 9. 2014 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 45 min), 7. 2. 2018 (ČRo Rádio Junior).

Lit.: anonym: E. T. A. Hoffmann: Zlatý kořenáč. In web ČRo 2 Praha, září 2014 (anotace). – Cit.: Pohádka o zlé čarodějnici, která k vládnutí potřebuje zlatý kořenáč. A taky o Veronice a Anselmovi, kterému se líbí panenka Serpentina. Ztratili jste se? Příběh budou postupně rozplétat Jiří Langmajer, Pavel Landovský nebo Věra Slunéčková.

Pohádku zcela ovládne zlá čarodějnice, která každému přisoudí to, co je proti jeho vůli. Soudce chce Veroniku, Veronika touží po Anselmovi, tomu se líbí panenka Serpentina z Říše salamandra.  

Soudce chce klid a pořádek a čarodějnice potřebuje zlatý kořenáč, aby mohla vládnout bájné říši. Nebohý student Anselm, který si navíc vůbec nevěří, se ve všem zmítá a nakonec mu nezbyde než využít ryze pohádkové řešení a vystoupit z reality.

Pohádku napsal spisovatel, hudební skladatel a malíř Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann (1776–1822). Zajímal se o člověka a jeho psychické rozpoložení v různých životních situacích. A tomuto tématu se nevyhnul ani v pohádkách.  

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Pohádka je i přes datum v programu nikoliv z letošního roku, ale z roku 1991

http://www.rozhlas.cz/dvojka/pohadky_archiv/_zprava/e-t-a-hoffmann-zlaty-korenac–1395311

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)