Dobrodružství ve starém domě (2014)

Pavel Čech (Dobrodružství pavouka Čendy). Pohádka. Dramatizace Vendula Borůvková.  Hudba Mario Buzzi. Zvukový mistr Michal Zelinka. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Lukáš Kopecký.

Osoby a obsazení: pavouk Čenda (Jiří M. Valůšek), kukačka Kačka (Simona Peková), netopýr Ťapura (Roman Blumaier), kočka Čičíta (Lucie Schneiderová) a zloděj (Miroslav Černý).

Nastudovalo Brno, září 2014. Premiéra 4. 4. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.). Repríza 25. 1. 2020 (ČRo Rádio Junior, 14:00 h.).

Lit.: Kopecký, Lukáš: Backstage –Rozhlasová pohádka. In web Lukáš Kopecký, 1. 8. 2014 (noticka). – Cit.: Na motivy knihy Dobrodružství pavouka Čendy známého brněnského ilustrátora a výtvarníka Pavla Čecha napsala Vendula Borůvková rozhlasovou pohádku, kterou budeme v brněnském studiu natáčet na začátku září. Knížka vypráví o pavoučkovi Čendovi a dřevěné kukačce, kteří spolu žijí ve starém opuštěném domě, a o tom, co se stane, když do domu vnikne zloděj, a když ještě později začnou dům bourat. Rozhlasová verze ponese název Dobrodružství ve starém domě.

Lit.: Hložková, Hana: Vendula Borůvková: Dobrodružství ve starém domě (Na motivy Pavla Čecha). In web ČRo 2 Praha, březen 2015 (článek). – Cit.: Ve starém opuštěném domě přebývá pavouk s podivuhodnou zálibou. Miluje čtení dobrodružných knih a kromě toho umí opravovat důmyslný mechanismus nástěnných hodin, ve kterých bydlí společně s dřevěnou kukačkou. Jmenuje se Čenda a nikdy v životě nebyl dál, než u okna, ze kterého je vidět na blízký les. Jeho kamarádka Kačka úzkostlivě dodržuje přesné kukání, i když v ponurém domě už není nikdo, kdo by potřeboval vědět, kolik je hodin. Je přišroubovaná k bidýlku a o světě venku sní pokaždé, když jí Čenda čte ze své oblíbené knihy o Tarzanovi. Jediné povyražení, které oba kamarády každý den čeká, jsou návštěvy dalších přátel – světáckého netopýra Ťapury a rádoby divoké kočky Čičíty. Den za dnem utíká v příjemném stereotypu, dokud nepřiletí Ťapura se zprávou, že má být starý dům zbořen. Jakoby však nestačila jedna špatná zpráva, vzápětí se Čenda s Kačkou setkají tváří v tvář zákeřnému zloději, který chce ukrást jejich hodiny.

Hra pro děti Dobrodružství ve starém domě vznikla na motivy knihy Pavla Čecha Dobrodružství pavouka Čendy. Půvabná knížka stojí převážně na autorských ilustracích, proto autorka rozhlasové hry Vendula Borůvková vyprávění o pavoukovi a kukačce citlivě rozvinula do napínavého příběhu ze zchátralého domu, ve kterém se neodehrává jen souboj s nebezpečným zlodějem. Zásadním tématem je nalézání odvahy v sobě samém, ale také přátelská soudržnost a podpora. Hra je psána s nadsázkou a humorem, který ocení děti i starší posluchači. Děj rozhlasové hry se odvíjí nejen prostřednictvím vtipných dialogů a situací, ale také v písních, které průběžně zazpívá každá ze čtyř svérázných zvířecích postav.

Inscenační podoba v režii Lukáše Kopeckého je charakteristická pestrou směsí rozličných zvuků, souvisejících zejména se zchátralým stavem domu. I když v pokoji, kde se celý děj odehrává, průběžně vrže podlaha, tikají hodiny, prská žárovka a nakonec praskají a bortí se celé zdi, posluchač není zvukovou koláží ohlušen anebo odveden od hlavního tématu. Také mechanismus starých kukačkových hodin udává inscenaci tempo a přitom navozuje celkovou atmosféru opuštěného obydlí. Hudebně zvuková kompozice společně s rozpustilými songy je dílem skladatele Maria Buzziho.

Vendula Borůvková (1977) vystudovala Střední knihovnickou školu v Brně a poté činoherní dramaturgii na divadelní fakultě JAMU. Jako dramaturgyně spolupracovala s různými scénami. Pro Divadlo v sedm a půl napsala původní hry Palach 69-06 (s Martinem Františákem) a Carla del Ponte (se Simonou Polanskou). Ve Studiu HaDivadla uvedla své monodrama Modelka XXL. V roce 2014 jí vyšla dobrodružná kniha pro mládež Annie a berlepsové. Pro Český rozhlas napsala pohádkovou hru Medvěd Čokoláda a minutovou hru Voucher. Pracuje jako šéfredaktorka časopisu 100+1 historie.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)