Vlčpanna (2008)

Vladimír Zajíc. Původní rozhlasová pohádka. Hudba Zdeněk Zdeněk. Zvukový mistr Radek Veselý. Natáčecí technik Jana Fišerová. Dramaturgie Václava Ledvinková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Andrea Elsnerová, Petr Halíček, Kateřina Fixová, Martina Hudečková, Viola Zinková, Jan Konečný, Ota Jirák, Antonín Molčík, Samanta Rožánková, Tomáš Racek, Jan Bartoš, Petr Šplíchal, Tomáš Pergl, Václav Balák, Jiří Litoš.

Natočeno 2008. Premiéra 1. 1. 2009 (ČRo 2 Praha, 14:00 h.; 52 min.). Repríza 18. 1. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 52 min.); 5. 7. 2017 (ČRo 2 Praha, 13:04 h.; 52 min.); 15. 6. 2021 (ČRo Rádio Junior, 13:00 h.).

Veřejný poslech 16. července 2008 v 10.00 hod. v zasedací místnosti Producentského centra Českého rozhlasu (Praha 2, Římská 12, 5. patro).

Pozn.: Na příběh volně navazuje rozhlasová hra Wolfi (2009) a Hadí král (2010) téhož autora.

Lit.: Ledvinková, Václava: Novoroční pohádka: Vlčpanna – 1.1. In web ČRo 2 Praha, prosinec 2008 (článek). – Cit.:  Na Silvestra většinou bilancujeme, zatímco na Nový rok spíš spřádáme plány a s nadějí očekáváme, co přijde. Nová rozhlasová pohádka propojuje minulost s budoucností a rovněž přináší naději. Alison neboli Vlčpanna žije s kmotřičkou, sbírá byliny a těší se z náklonnosti kováře Petra. A právě v tuhle chvíli se dozvídá do té doby skryté tajemství – má bratra Wolfiho.

Už jeho jméno napovídá, že to není obyčejný muž, ale napůl člověk, napůl vlk, snad i vlkodlak! A dívka se rozhodne zlomit jeho prokletí. Musí se však vydat do minulosti, zjistit, co a proč se kdysi stalo, musí projít řadou rituálů, proměn a kouzel. Setká se s matkou i babičkou, zbaví medvěda, kance a skřivánka bolesti, překoná zrádného hada a porozumí si s opatrnými strážci vod a květů. Ale zbývá ještě jeden, a to ten nejěžší úkol – oživit lidské srdce.
Vlčpanna je tajemná pohádka, která vychází z pramenů a příběhů keltského světa, vztahuje se k tématu vlkodlaků, ztracených sourozenců a prolínajícího se času. Je to mýtický příběh výrazně umocněný hudbou, vrací se k podstatě života, k čistým hodnotám. A je silný.

Premiéru pohádky Vladimíra Zajíce v režii Jaroslava Kodeše nabízí Český rozhlas 2 Praha 1. ledna. Výjimečné pohádce patří i výjimečný čas, tentokrát ve 14,00. A slíbit můžeme i výjimečný zážitek. 

Lit.: anonym: Vladimír Zajíc: Vlčpanna. In web ČRo 2 Praha, leden 2015 (článek). – Cit.: Téměř hororově zabarvený příběh napůl vlka, napůl člověka, inspirovaný starými mýty a bájemi s Andreou Elsnerovou, Otou Jirákem a Violou Zinkovou.

Vlčpanna, neboli Alison, žije s kmotřičkou, sbírá byliny a těší se z náklonnosti kováře Petra. A právě v tuhle chvíli se dozvídá do té doby skryté tajemství – má bratra Wolfiho. Už jeho jméno napovídá, že to není obyčejný muž, ale napůl člověk, napůl vlk, snad i vlkodlak! A dívka se rozhodne zlomit jeho prokletí. 

Pohádku inspirovanou příběhy ze starodávných časů, která však přináší i novodobé poselství, napsal Vladimír Zajíc a nabízí v ní tolik potřebnou naději. Rozhlasové zpracování režiséra Jaroslava Kodeše přináší zázračně laděný příběh mocně podbarvený hudbou Petra Mandela. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)