Dobře utajené housle (2014)

Ladislav Pecháček. Humorná krimipovídka. Dramatizace Jana Pithartová. Zvukový mistr Leoš Sedláček. Dramaturgie Tereza Mičiaková. Režie Pavel Krejčí.

Účinkují Jiří Ornest, Jan Sklenář, Miroslav Zavičár a Michal Przebinda.

Připravil Český rozhlas v roce 2014 (22 min.). Premiéra 15. 11. 2014 (ČRo 2 Praha, 22:00-22:30). Repríza 4. 12. 2022 (ČRo Hradec Králové, 18:05 h.) v cyklu Na hradecké nedělní vlně; 15. 1. 2023 (ČRo Pardubice, 18:05 h.) v cyklu Na nedělní vlně z Pardubic.

Pozn.: Humorná krimipovídka ze světa více či méně organizovaného zločinu. Poodhalí pikantní tajemství slavného houslaře Guarneriho. Název povídky převzal autor od Miroslava Horníčka. Vyšla v knize Hořká čokoláda z roku 2012.

Lit.: baj – Krejčí, Pavel: Čtyři povídky z knihy spisovatele a scenáristy Ladislava Pecháčka s názvem Hořká čokoláda. In web ČRo Hradec Králové, 19. prosinec 2022 (článek). – Cit.: Soubor dvanácti povídek spisovatele a scenáristy Ladislava Pecháčka s názvem Hořká čokoláda vydalo nakladatelství Knižní klub v roce 2012. Český rozhlas Hradec Králové do vysílání vybral čtyři z nich: Jako zabít Ptáčka, Dobře utajené housle, Takové malé delirium a Čokoláda jedna báseň.

Ladislav Pecháček (*1940 Litomyšl) je původní profesí lékař. Zkušenosti z každodenní lékařské praxe zúročil ve svém literárním a scenáristickém díle. Knižní prvotina Amatéři se stala základem mimořádně úspěšné šestidílné filmové série, začínající filmem Jak svět přichází o básníky. (…)

Prózy Dobří holubi se vracejí a Vážení přátelé, ano jsou rovněž známé i z filmové podoby. Vrcholem jeho literární tvorby je román Osvobození kino Mír, za který autor získal Literární cenu Knižního klubu.

V povídkách Ladislava Pecháčka v knize Hořká čokoláda se snoubí kriminální zápletky s vtipem a nadhledem zručného humoristy a na konci každé z nich čeká čtenáře, v našem případě posluchače, překvapivé rozuzlení s novým a možná ještě větším tajemstvím.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Tady jsou jisté nesrovnalosti…

V programu premiéry (Dvojka, 2014) je uvedeno:
Dramaturgie Zuzana Vojtíšková, hudební spolupráce Jiří Štusák.
Podle odhlášení HK – 2022: dramaturgie neuvedena, zvukový mistr Leoš Sedláček.

Účinkující: tři jsou shodní, jeden se dle odhlášení liší (Dvojka 2014: Jiří Ornest x HK 2022: Pavel Novotný)

(Dramatizace a režie v obou případech shodná.)

Při porovnání obou nahrávek poslechem se zdá, že se změnil hlas vypravěče.
Že by snad celá povídka byla natočena znovu, nebo jen byla provedena montáž?

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)