Všedná história (Všední historie, 1967)

Ivan Alexandrovič Gončarov. Dramatizace novely ruského autora. Dramatizace Ivan Izakovič. Dramaturg Karol Jančošek. Hudba Teodor Hirner. Zvuk Jozef Hauliš, Marica Pasnišinová. Režie Igor Koljubakin  j. h. z užhorodského rozhlasového studia.

Osoby a obsazení: Alexander Adujev (Marián Kleis), jeho matka (Hana
Grisová), Líza (Elena Volková), Naďa (Judita Vicianová), Nadina matka (Lujza Grossová), hrabě Novinskij (Zolo László), Júlia (Elena Kleisová).

Nastudoval Československý rozhlas Košice v roce 1967.  Repríza 21. 12. 2014 (84 min.).

Pozn:  Dramatizácia podľa novely „Všedný príbeh“ (1847). Tento spoločensko-psychologický román sa zaraďuje k vrcholom ruskej realistickej prózy. Ústredným motívom je prerod hlavného hrdinu Alexandra Adujeva zo vzletného, rojčivého romantika a idealistu na uzemneného a rezignovaného meštiaka. Jeho protipólom, ktorý už túto finálnu podobu naplno rozvinul, je jeho strýc Peter Ivanovič Adujev. Alexander prichádza do Petrohradu s cieľom splniť svoje sny o službe ľudstvu, o vášnivej láske i literárnej ambícii. Napokon sa realizuje ako vypočítavý, egoistický praktik. Ožení sa pre peniaze a vybuduje si spoľahlivú kariéru. Jeho osudy sú výsmechom romantických myšlienok. Z diela je zrejmé, že Gončarovovi bol romantizmus cudzí, bol veľmi racionálnym prozaikom. Nedokázal rojčiť o živote. Zaujímala ho predovšetkým všednosť, ktorú žil. Všedný príbeh vyniká tiež bohatým jazykom a ucelenou kompozíciou. 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)